Erdélyi ihletéssel

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az az utca, ahol otthonuk található.

Káposztásmegyeren a Tófalva utcában talált pár éve otthonra dr. Somos András ügyvéd, Újpest díszpolgára feleségével, Somos Zsuzsa képzőművésszel.

– Egy erdélyi, Maros megyei, Marosvásárhelyhez közeli településről, Tófalváról kapta az utcánk az elnevezését. Több éve a Homoktövis-lakóparkban utcabokor-névadással állított emléket erdélyi településeknek itt, Káposztásmegyer II.-n az önkormányzat. Mi tősgyökeres újpestiek vagyunk, nem is gondoltunk arra, hogy a Görgey úti lakásunkat elcseréljük, egy „városon kívüli, messze lévő” lakásra – mondja dr. Somos András. – Káposztásmegyert sem igen látogattuk Zsuzsival, nekünk Újpest véget ért a Megyeri temetőnél, a Szusza-stadionnál. Még a siralmas minőségű Görgey úton lakva is élveztük, hogy a centrumban, közel a piachoz lakunk. Mondhatom, szerencsések vagyunk, hogy egy véletlen folytán eljutottunk Káposztásmegyerre – tudjuk meg.

–  Talán, ha akkor látjuk, előbb beleszeretünk. Négy évvel ezelőtt egyszer csak tovább jöttünk a temetőtől, és kiértünk ide. Már a körforgalom is meglepett, jobb oldalon erdő, majd a Homoktövis utca sarkán gondozott park fogadott. Mintha üdülőhelyen lennénk, ez az érzés kísért bennünket, amikor rácsodálkoztunk a gondozott utcákra, terekre. Fiatalokat, kisgyermekeket és időseket láttunk az utcán. A házat, amelyben végül is lakást találtunk hat család lakja, ideális kormegosztásban: három fiatal és három idős házaspár, akik jóindulatúak, segítőkészek, nincs vita köztünk. A környék új ihletet adott Zsuzsinak, az unokákkal pár lépés az Aquaworld. Lemérték a távolságot, amit korábban „messzinek” gondoltunk, tízpernyi autóutat jelent, de tömegközlekedéssel is gyorsan a régi lakásunkban vagyunk, amelyet a lányomék laknak az unokákkal.

Tó és falu?
Az utcaelnevezéssel kapcsolatban megszólított gimnazista fiúk tanácstalanok voltak:
– Talán tó volt itt valaha, hiszen közel van az Óceánárok utca is – érkezik a hangos gondolkodás és tapogatódzás.
A Homoktövis utcában megszólított középkorú házaspár pedig azt mondja: fantázianévről lehet szó, városon kívüli, falusi környezet lehetett itt, nyilván tóközeli területként.


Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Tófalva utca (Káposztásmegyer 1990, előzőleg 22. utca) Sárpatak utca 5.-től a Csíksomlyó utcáig, majd zsákutca. Tófalva helység Maros–Torda vármegyében. Ma Románia.