Erdélyi Zsófia győzelme a Las Vegas maratonon

  •  
  •  
  •  

A különlegesnek számító esti, éjszakai maratonon Las Vegasban fantasztikus magyar győzelem született Erdélyi Zsófia révén, aki első magyar nőként nyert a nagy múltú versenyen 2:48:59 idővel, végig magy csatában az amerikai Melanie Peterszel (2:49:37). A férfi versenyt a kenyai Peter Omae nyerte 2:29:13 idővel.

A verseny nem kedvez a pályacsúcsoknak, hiszen a terep és az időjárás is nehéznek számít, a délutáni rajtnál 11 C volt a hőmérséklet, de a befutónál este már 0 fokhoz közelített. A világ legnagyobb éjszakai versenyén közel 44.000 futó állt rajthoz a maratoni és félmaratoni távon 54 országból, ahol 100.000 néző drukkolt és 32 utcai nagyzenekar fokozta a hangulatot a pálya mellett.

Erdélyi Zsófia a Kaliforniai Egyetem tanulója és futója, számos versenyen szerzett már győzelmet – Európában is sikeres pálya atléta volt, az US tanulmányai alatt elsősorban mezeifutó és terepfutó versenyeken indult, de bemerészkedett a nagy utcai futóversenyek világába is, legutóbb októberben nyerte meg a „Long Beach” félmaratonit.

A férfi győztes így nyilatkozott a verseny végén: “Soha nem futottam még éjszakai maratont, nagyon nehéz volt, egészen másként viselkedett a szervezetem, más tempóban fáradtam. Nagyon nehéz volt!”.

A verseny egyban az US olimpiai válogatója is volt, amelyet januárban rendeznek Huostonban.

Zsófi egészen egyenletes tempót futott, részeredményei:

 
Zsófia nővére Erdélyi Eszter, aki sikeres atlétából lett a világ egyik legjobb extrém tereptriatlon versenyzője, XTERRA Európa-bajnoka, jelenleg Dél-Afrikában él és elsősorban MTB versenyzőként arat sikereket.