Erdő Péter. „A belső hit nélkül kiszáradnak a vallásos közösségek”

  •  
  •  
  •  

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke volt az Újpesti Közművelődési Kör november 9-i vendége, aki a katolikus egyház hitélet-erősítő törekvésoktatási kérdésekről is beszélt. A találkozó hagyományosan az Újpesti Polgár Centrumban zajlott.

Az  est házigazdája dr. Gerber Alajos, Szent Adalbert díjas hitoktató, Újpest Díszpolgára volt, az eseményen a kör ügyvivője, dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, valamint  Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő is részt vett. 

Dr. Gerber Alajos bevezető gondolataiban felidézte dr. Erdő Péter kinevezését, valamint emlékeztetett arra, hogy a bíboros gyakori vendég Újpesten, végiglátogatta a plébániákat; az ő tisztségében működő egyházi vezető utoljára 1934-ben tette meg ugyanezt.

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke, az este folyamán többek között a hit évének tartalmi mikéntjéről beszélt, az egyház valamint a modern technika viszonyát is érintette, valamint a belső hit fontosságáról és az egyházi iskolák kérdésköréről is szólt.

A hit éve
Az október 11-étől számított hit évével kapcsolatban elmondta, nem új evangéliumot hirdet, és nem csupán újraevangelizál, hanem tüzében, módszereiben, körülményeiben jelent újat.

A bíboros szerint fontos kérdés még, hogyan tart lépést az egyház a technika és a tudomány világával, amely kapcsolat Erdő Péter szerint nem verseny, hiszen annak a tudomány és a technika világán belül kell zajlódnia. A kérdés kapcsán megjegyezte, az egyház sokkal inkább a felfedezések, fejlesztések morális oldalával foglalkozik.

Erdő Péter fontosnak nevezte a belső hitet, ami nélkül kiszáradnának a vallásos közösségek, előadása egy hosszabb pontjában pedig az egyházi (katolikus) közoktatási intézményekkel foglalkozott. Ez utóbbiakból összesen mintegy négyszázötven működik Magyarországon.

Az oktatókon is múlik
– Ez a szám csaknem negyedével magasabb, mint két éve, de ne felejtsük el, hogy az utóbbi időben több önkormányzatnak nyílt lehetősége arra, hogy iskoláit egyházi kézbe adja. Ettől viszont a fenntartót váltott intézmény még nem fogja automatikusan a (jelen esetben bármelyik) egyházi szellemet képviselni, ez az intézmény identitásán és az oktatókon és vallásosságukon múlik. Több iskolát ugyanis teljes tantestülettel vettek át az egyházak.
A beszélgetés végén a Kör hagyományait követve Prof. dr. Sipos Lajostól, Újpest Díszpolgárától, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárától könyvet, Tóth László újpesti festőművésztől pedig festményt vett át a Kör vendége.

MOA