Eredményes három év

  •  
  •  
  •  

Karácsonyi ünnepséget tartottak a Nyár utcai Mentálhigiénés Gondozóban, ahol az ünnepi műsor előtt Nagy István alpolgármester és dr. Erdélyi Kálmán intézetvezető főorvos jó hírekről számolt be a megjelenteknek.

A december 19-iki alkalmon részt vett prof. dr. Hárdi István pszichológus-pszichiáter, aki 1950 óta foglalkozik dinamikus rajzelemezéssel, azaz több mint hat évtizede gyűjti az általa kezeltek rajzait, amely munkák szerinte mindennél jobban képesek visszaadni a páciensek állapotváltozásait. (A professzor jelenléte azért fontos, mert szupervizorként segít majd a dinamikus rajzvizsgálat újpesti beindításában.)

Visszatekintés, családbarát önkormányzat
Nagy István alpolgármester az ünnepség előtt mintegy visszatekintésképpen elmondta: három év alatt sikerült „helyzetbe hozni” az önkormányzatot, idén már az eddig befektetett munka gyümölcseit learathattuk.
– Családbarátok vagyunk, a városvezetésnek 2010 óta alapelve hogy az újszülöttektől a legidősebbekig gondoskodásban részesítsük az újpestieket, legyen szó akár a babaköszöntő csomagról akár az érettségizők köszöntéséről, akár a nyugdíjasoknak nyújtott segítségről – mondta. Mindezt a generációk közötti összetartást erősítendő azért tartja fontosnak, mert sok szétesett család fordul az önkormányzathoz segítségért.

Információ, áldozatsegítés, ajándékozás
Az alpolgármester az áldozatsegítő hálózattal kapcsolatban hangsúlyozta, sokkal inkább magát az áldozattá válást kell megelőzni, amihez a megszerzett információ, tudás segítséget nyújt, s így az adott szituációban már képesek vagyunk megfelelő döntést hozni. Megjegyezte: az áldozattá válás elsősorban a kiszolgáltatott betegeket, időseket és gyerekeket érinti.
Utóbbiak és a közelgő ünnep kapcsán pedig megemlítette: december 18-án ő maga személyesen adott át játékokat két újpesti bölcsődében, amely ajándékokból egyébként valamennyi újpesti intézménybe jutott – gyermekenként 7600 forint értékben.
A mentálhigiénés gondozónak egy televíziót és egy DVD lejátszót ajándékozott az önkormányzat, amely eszközök a terápiás célzattal indítandó filmklub megvalósítását tették lehetővé.

Eredmények minden téren
A gesztus bejelentése után néhány páciens ajándékkal kedveskedett Nagy Istvánnak illetve, a szakrendelőt és ezáltal közvetve a mentálhigiénés gondozót vezető dr. Varga Józsefnek.
Erdélyi Kálmán intézetvezető főorvos szintén az elmúlt három év alatt elért eredményekről beszélt, szerinte sikerült egyénekre szabott terápiát kidolgozni, működésükhöz a tárgyi és szakmai feltételek adottak; eredményeiket pedig nemzetközi szintű konferencián is méltatták.
Felújításokat tekintve a gondozót klimatizálták és kifestették, a hátsó kertrész leválasztásával pedig újabb – terápiás célra kiválóan használható – területet nyertek, és végül, de nem utolsó sorban maguk a páciensek is kimagaslónak értékelik az értük, velük folytatott munkát. Ez utóbbit egyébként rövid, karácsonyi témájú műsorral, többek között egyénileg előadott verssel, szavalattal hálálták meg.

M. Orbán András