Érettségi a számok tükrében

  •  
  •  
  •  

Befejeződtek a 2012. év írásbeli érettségi megmérettetései. A ballagó diákok számára emelt szinten június közepéig, közép szinten pedig a hónap végéig tartanak a szóbelik.

Újpesten fennakadás nélkül zajlottak az írásbeli érettségi vizsgák. Ez a diákok és a vizsgát lebonyolító középiskolák, tanárok érdeme. Senki sem űzött viccet, rossz ízű tréfát a vizsganapokon. Az írásbeli vizsgák megoldásai már hozzáférhetők. A szóbeli vizsgákon június 7-13-ig emelt szinten, míg közép szinten június 18-29. között számolnak be a diákok.

Újpest 5 önkormányzati fenntartású középiskolájában 2012-ben közel 400 diák fejezi be tanulmányait. A többség a továbbtanulásban reménykedik, mások olyan állást keresnének, amely érettségi vizsgával betölthető.

2012-ben az elérhető maximális pontszám, amellyel a felsőfokú tanulmányok elé nézhet egy fiatal: 500 pont. Ebből 200 pont szerezhető meg a tanulmányi pontokkal, ugyanennyi az érettségi pontokkal, míg többletpontokkal további 100 pont szerezhető. Elsősorban az emelt szintű érettségiért, a tantárgyanként járó 50-50 többletponttal, vagy a meglévő nyelvvizsga beszámításával. Középfokú nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú nyelvvizsgáért 40 pont kapható, de a nyelvvizsgákért összesen maximálisan 40 pont szerezhető!

Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 240 pontot. A felvételi “matematika” ismeretében az újpesti önkormányzat középiskoláiban magyar nyelv és irodalomból 8, matematikából 46, történelemből 65 végzős tett emelt szintű érettségi vizsgát.

Az érettségi vizsga közép szintű tárgyaiból a diákok saját iskolájukban vizsgáztak, míg az emelt szintű tárgyakból kijelölt középiskolákban. A mateknak a Berzeviczy, a történelem emelt érettséginek a Károlyi és a Könyves, az angolnak a Bródy, a Károlyi és a Könyves, a németnek a Könyves, a biológiának a Károlyi és a Könyves, az emelt szintű egészségügyi ismeretek vizsgának a Bródy adott otthont.

-UN