Erre vártunk: uniós szinten is adómentes az otthoni pálinkafőzés

  •  
  •  
  •  

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára tájékoztatta az MTI-t: újabb nélkülözhetetlen szabadságharcot vezetett győzelemre a kormány:

a kabinet elérte, hogy nemcsak Magyarországon, hanem uniós szinten is adómentes lesz az otthoni pálinkafőzés.

“A pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz. A kormány emiatt az Európai Unió minden fórumán fellépett azért, hogy elérje a szabályok megváltoztatását,” közölte Tállai. Az államtitkár emlékeztetett: miután elérték Brüsszel gáncsoskodásai ellenére 2015-ben, hogy a magyar emberek főzhessenek, nem dőltek hátra, és az azóta eltelt időben azért fáradoztak, hogy ezt az összes tagállamra kiterjesszék. A célunkat elértük, az adómentes párlatfőzés szabadsága már mindenkit megillethet az EU-ban” – közölte Tállai, hozzátéve: az erről szóló részletszabályok már érvényesek, azokat a 2020/1151. számú irányelv tartalmazza.

E szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A szabályzás 2022. január 1-vel léphet hatályba.

Tállai a jogi ügymenetre kitérve elmondta, hogy a kedvezményes szabályok alkalmazásához szükséges az irányelv rendelkezéseinek a hazai jogrendbe ültetése.

Szerinte az Országgyűlés akár már az idén ősszel dönthet a pálinkafőzés szabadságát biztosító törvényjavaslatról.

Aki erre nem iszik egyet, az nem is magyar…

, , ,