Értéket teremtenek a közfoglalkoztatottak

  •  
  •  
  •  

Idén is, a tavalyihoz hasonlóan, háromszáz embernek biztosít munkát az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretében. A márciusban munkába állók már javában dolgoznak Újpest-szerte.

Az újpesti polgárok számtalan helyen találkozhatnak a közmunkásokkal és munkájuk eredményével. Kiveszik a részüket a szemétgyűjtésben, parkok, terek takarításában. 2012-ben közel 852 tonna illegális hulladékot gyűjtöttek öszsze és szállítottak el Újpest közterületeiről. Rendszeresen eltakarítják a Duna-parton mások által felelőtlenül hátrahagyott illegális szemetet. Szakmunkák terén is sokat vállalnak. Az elmúlt évben mintegy 26 ezer négyzetméter falfelületet, ajtót, ablakot festettek le az önkormányzat különböző intézményeiben.

Kifestették többek között az újpesti kapitányság épületének irodáit, eligazító és ügyeleti szobáit, a Káposztásmegyeri Rendőrőrs helyiségeit. A Kordován téri irányítótáblák gyártása és kihelyezése is az ő kezük munkáját dicséri. Kutyafuttatók épültek a kivitelezésükben az Öko-Park 2-ben és az Ugró Gyula soron. Iskoláink, óvodáink karbantartásánál egész évben segítenek, legyen az festés, lakatos- és asztalosmunka vagy udvarrendezés. Számos alkalommal hívják őket segítségül iskolák, óvodák különböző szállítási feladatokhoz, költözésekhez. Sokan nem tudják, de ők gyártják és telepítik a közterületi szemeteseket és a kutyapiszokgyűjtő kukákat.

Feladataik közül arra a legbüszkébbek, hogy részt vettek a szakrendelő felújítási munkálataiban. „A tétlenségnél nincs rosszabb” – fogalmazta meg lapunknak több közfoglalkoztatott. Persze jó lenne a jelenlegi bérnél többet keresni, de amíg eljön az ideje a tartós elhelyezkedésnek, addig is hasznosnak érzik magukat, hiszen tudják, munkájuk sokat jelent a közösségnek. A közfoglalkoztatás kétségkívül hasznos Újpestnek, hiszen megfelelő logisztikával látható és komoly értéket teremt a közfoglalkoztatottak által elvégzett munka. A jó szervezésnek köszönhetően a közmunkások az Újpesti Városgondnokság munkatársaival együttműködve, egymást segítve nagyban hozzájárulnak a város közterületeinek tisztaságához.

– A közfoglalkoztatottakra a jövőben is számít Újpest. Munkájukat meg kell becsülni, hiszen fontos feladatokat látnak el városszerte. Vezetőjükkel, Török Gáborral együtt dolgozom azért, hogy az újpestiek szemében tovább javítsuk a közfoglalkoztatás megítélését. Igyekszünk hasznos és értékes feladatokkal megbízni őket. Az osztály munkatársai munkaidőn kívül is jó csapatot alkotnak. Rendszeresen részt vesznek a város rendezvényein: a tavalyi Őszi Sportpartyn szerintem a legfinomabb borsos tokányt ők készítették. Munkájuk eredményeiről Újpest közterületein, főzőtudományukról pedig az április 20-i Tavaszi Sportpartyn bárki meggyőződhet – nyilatkozta lapunknak Rádi Attila alpolgármester.

A kormány alapvetően azért dolgozta ki az új közfoglalkoztatási programot, hogy a tartósan munka nélkül lévő, de a foglalkoztatás szempontjából aktív korúnak számító emberek átmenetileg munkához jussanak, és könnyebben tudjanak visszatérni a piaci alapú munka világába. A program keretében a kerületileg illetékes munkaügyi központ a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (FHT) jogosultakat közvetíti ki az önkormányzathoz – átmeneti jellegű, határozott időtartamú foglalkoztatásra. A közfoglalkoztatás támogatott munka, ami azt jelenti, hogy központi forrásokra pályáznak a helyi önkormányzatok, így Újpest Önkormányzata is. A közfoglalkoztatottak munkabérét 75 százalékban, a dologi költségeket teljes egészében biztosítja a központi kormányzat.

Az idei évben a program Újpesten döntően napi hat órában, öt hónapos ciklusban biztosít munkát mintegy háromszáz közmunkásnak.

U. N.