Értékhatár alatt a zajszint

  •  
  •  
  •  

A Sziget mínusz egyedik napján, augusztus 8-án este nem csak a koncertek kezdődtek meg, de a fesztivál zajszintjének ellenőrzése is. A mért értékek Újpesten is a megengedett értékhatárokon belül mozogtak.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

A Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján került sor az első hivatalos zajszintmérésre. A Hajógyári sziget környékén lévő településeken, így Újpesten is leellenőrizték a szigeti színpadok decibel értékét. A IV. kerületi Pozsonyi út lakótelepen a Fesztivál, valamint az Újpesti Önkormányzat szakembere este 11-kor, negyed órán át mérte, milyen mértékben hallható az összes színpad egyszerre, a Szigethez közel eső területen.

„Az Újpesti Önkormányzat és a Sziget Fesztivál szervezői közötti megállapodás értelmében több helyszínen folyamatosan mérni fogjuk a fesztivál zajszintjét azért, hogy az újpestiek nyugalma biztosított legyen”- mondta Wintermantel Zsolt polgármester a III. kerületi Fő téren tartott hivatalos mérésen. „Egy olyan megállapodás született, amely biztosítani kívánja, hogy mindenki jól szórakozzon, és mindenki nyugodtan pihenhessen. A Fesztivál szervezői vállalták, hogy különféle technikai eszközökkel a zajszintet csökkentik, és több mérőponton közösen folyamatosan ellenőrizzük a zajszintet. Abban az esetben, ha a megengedett határértéket túllépik, a Sziget Fesztivál büntetést fog fizetni Újpest Önkormányzata számára. A mai bejárás alapján egyelőre mindenhol úgy tűnik, hogy be tudták tartani a megengedett zajszintet”- fűzte hozzá a polgármester.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője elmondta, a mérés alapvető célja kideríteni, mi az, ami hallható a kerületekben, ha az összes színpad és helyszín együtt szól. Ennek függvényében lehet beállítani azt a hangszintet, ami megfelel a határértékeknek, és amitől nyugodtan pihenni lehet a környéken. Amellett, hogy este 11 után a színpadokon véget érnek a koncertek, számos technikai újítás is biztosítja a nyugalmat.

„Úgynevezett limitereket alkalmazunk, ami nem engedi, hogy az előre beállított hangszín felé menjenek a kibocsátott zajértékek. Ezen túl vannak hangfogó falak a különböző sátraknál, irányított hangberendezések és sok más technikai eszköz annak érdekében, hogy minél inkább vissza lehessen fogni a zajkibocsátást, hiszen úgy gondoljuk, az a jó, hogyha békésen egymás mellett tudunk élni.”

(antosa)