Értékőrzés és városkép

  •  
  •  
  •  

Az ablakok cseréje, a hőszigetelés napjainkban gyakori téma. A köztudatban ezzel kapcsolatban rengeteg téves elképzelés van. Sokan azt hiszik, hogy századfordulós, vagy historikus régi épületek esetében a régi ablakszerkezet egyedi műanyagra cserélésével jót tesznek lakásuknak, ingatlanjuknak. A főváros megbízásából szakértők bevonásával egy tanulmány készült, amiből kiderül, az épületfizika eredményei mást mutatnak.

Újpest Önkormányzatának Főépítészeti Irodája javasolja, hogy minden közös képviselő, épület-tulajdonos, aki régi hagyományos faablakának cseréjében gondolkodik, tekintse át az erről készült tanulmányt. A tanulmány ismerteti, hogy a régi szerkezet is felújítható, illetve a segédletben szereplő beavatkozásokkal épületfizikailag kedvezőbb megoldás alakítható ki.

Ezzel a befektetéssel jobb megtérülés biztosítható, mint a műanyag ablak beépítésével, ami ilyen esetekben gyakran hőhidat, penészedést és nyáron túlmelegedést okozhat. Mindemelett a városkép szempontjából is előnyös, ha a régi faablakok szakszerű módon újulnak meg.

A kalauz ezen a linken érhető el: http://www.ujpest.hu/wp-content/uploads/galeria/File/foepiteszi_iroda/ablakfelujitasi_kalauz20160615.pdf

Budapest Főváros IV. kerület
Újpest Önkormányzat
Főépítészi Iroda