Értékünk a népművészet

  •  
  •  
  •  

Tamási Áron örökérvényű gondolatával, mely szerint „A népművészetet ápolni – szívvel és szeretettel megőrizni az eleinktől ránk maradt értékeket- mindannyiunk kötelessége” invitálta a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium legújabb kiállítására a nagyérdeműt.

Az Értékünk a népművészet című, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére január 19-én megnyílt tárlattal a Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium diákjainak és művésztanárainak adott bemutatkozási lehetőséget az újpesti iskola. A Virág utcai épületszárny aulájában elsőként Hirmann László igazgató köszöntötte a megjelent gyermekeket és felnőtteket, a két iskola tanárait. Cselőtei Erzsébet, Fót város polgármestere pedig megnyitotta a népművészeti kiállítást.

Az elmúlt esztendő, a Károlyi Év eseménysorozata még közelebb hozta egymáshoz az újpesti és a fóti középiskolát. A jószomszédi kapcsolatok és az Újpestet alapító Károlyi család tevékenysége nyomán a közös múlt ápolásának méltó folytatása a jelen időszak. Hirmann László köszöntőjében utalt arra, hogy a városok, Újpest és Fót egymásra találásának több példája van, most két iskola találkozik. Külön öröm – emelte ki az igazgató, hogy népművészeti kiállításnak lehetünk szemlélői, igazi értékeket látunk.

Cselőtei Erzsébet, Fót polgármestere többek között arról szólt, néphagyományt ápolni, szeretettel őrizni, nem csupán szép és nemes feladat. Csak olyan közösségteremtő környezetben lehet, amelyre a Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium diákjai és művésztanárai mindennapjaiban találunk példát.
(A több mint hatvan évvel ezelőtt, az európai hírű Fóti Gyermekvárosban helyet kapó iskola jogutódja tíz esztendeje Fót Város Önkormányzata fenntartásában működik.)

Fót polgármestere kiemelte: A kiállítók a magyarság népi kultúrájából olyan értékeket hoznak felszínre, és mélységeket mutatnak meg egy-egy tárlat alkalmával, amelyek néphagyományaink ősi elemeire épülnek. A hozzáértők számára ezek a tárgyak ma is üzenetet tudnak továbbítani, és a magyar nép teremtő erejének legnagyobb bizonyosságát szolgáltatják.

 A bemutatkozás lehetősége, amelyért köszönetet mondott Cselőtei Erzsébet a házigazdáknak, tovább erősíti a kapcsolatokat. Kiemelte: a Magyar Kultúra Napja, amely annak állít emléket, hogy Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, kiváló alkalom a népművészeti kiállítás megnyitására.

Az esemény több volt egy kiállításnál. Az ünnepre a házigazda iskola diákjai népi mondókákkal, jelenetekkel, énekkel, furulyaszóval, néptánccal készültek, a vidám jelenetek szereplői nagy tapsot kaptak.

Később a fóti vendégiskola képzési rendszerébe nyerhettünk betekintést. Négy művészeti szakmát tanítanak. Az emberiség ősi kultúrájában és a magyar néphagyományokban is mélyen gyökerező kézműves mesterségeket: a fazekasságot, a textilművességet. Képeznek textilrajzoló, modelltervező asszisztenst. A néptánc tanítás szintén a hagyományőrzést szolgálja. A diákok magas óraszámban tanulnak, rajzot-festést, mintázást, kreatív tervezést, művészettörténetet is, erről a kiállításon látható alkotások győztek meg bennünket. A kerámiák, szőttesek, viseletek, rajzok, festmények mellett látható az elismerő oklevél, amely szerint az elmúlt év őszén, a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton, III. helyezést értek el alkotásaikkal. A legnagyobb tetszést az életnagyságú, jászsági asszonyviseletbe és fóti menyasszonyi ruhába öltöztetett babák aratták.

Az estébe nyúló kézműves foglalkozáson a szövés, fonás, korongozás szépségeiről és nehézségeiről egyaránt szerezhetek tapasztalatot a házigazdák.

– B. K