Érvényben marad a szmogriadó

  •  
  •  
  •  

Tájékoztatás a fővárosi környezeti levegő hétfői szállópor-szennyezettségéről – indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása

A hétfői mérési adatok ellenőrzött eredményei alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból 8 helyen meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), tehát hétfőn – jelentős forgalomcsökkenés mellett – kismértékű javulás már érzékelhető volt, ugyanakkor összességében a fővárosban továbbra is veszélyesen magas szennyezettségi szint a jellemző.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A vonatkozó kormányrendelet szerint szálló por esetében a riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések akkor szüntethetők meg, ha valamennyi folyamatosan működő mérőállomáson a légszennyező anyag koncentrációja egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Itt is felhívjuk a figyelmet arra a sokszor hivatkozott és megjelenő, szakmailag helytelen, ezért félrevezető kommunikációs tartalomra, amikor az egy napra, 24 órára vonatkozó követelményekkel szemben az egyórás átlageredményeket hasonlítják össze. A vonatkozó jogszabályok szerint a szálló pornak (PM10) nincs egyórás egészségügyi határértéke, illetve egyórás tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértéke. Természetesen az egy napi, 24 órára vonatkozó átlageredmények csak éjfél után állapíthatók meg, és csak azokat lehet, illetve kell összehasonlítani a 24 órára vonatkozó követelményekkel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint ma több állomáson a PM10 koncentrációja a riasztási küszöbérték felett valószínű. Szerdán van esély némi javulásra, de összességében jelentős javulás kevésbé valószínű. Csütörtökön napközben kissé megélénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, amely bizonyos mértékben javíthat a levegőminőségen, ezt követő napokban viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése a valószínű.