Esély a túlélésre

  •  
  •  
  •  

Magyarországon évente közel 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, azaz például Budapesten minden órában egy ember. A betegek jelentős százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, sikeres újraélesztésükre csak az első percekben van esély; az úgynevezett kamrafibrilláció felléptétől számított 4-5 percen belül lehetséges a folyamatot maradandó károsodás nélkül visszafordítani.

Az Országos Mentőszolgálat és a Fővárosi Tűzoltóság számtalan olyan gépjárművel rendelkezik, ahol defibrillátor készülék is található. Társadalmi kezdeményezés hatására a közelmúltban egyre több hivatalban, intézményben, bevásárlóközpontban is elhelyezésre került egy-egy félautomata defibrillátor. Az Egészségügyi Minisztérium 2009-ben hirdetett először pályázatot az újraélesztéshez használt félautomata defibrillátor kihelyezésére és laikus életmentők képzésére. A pályázat kimagasló sikere után idén újabb pályázat került kiírásra, amelyen Újpest Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Intézménye is sikerrel vett részt. Három helyszínen, Újpest önkormányzatának káposztásmegyeri ügyfélszolgálati irodájában, a Polgármesteri Hivatalban, illetve az Ady Endre Művelődési Központban került kihelyezésre egy-egy készülék.
Az egyik defibrillátort Nagy István, Újpest alpolgármestere és Hajdicsné Pap Anna, a Szociális és Egészségügyi Intézmény igazgatója adta át az Ady Endre Művelődési Központ igazgatójának, Czégény Ilonának. Bár mindhárom intézmény munkatársai elsősegélynyújtó képzésen is részt vettek, a készülékek a laikusok számára is könnyen használhatóak, mivel lépésről lépésre tájékoztatják használójukat az elsősegélynyújtás menetéről. Hajdicsné Pap Anna az ünnepélyes átadón elmondta, a készülékkel nem lehet kárt okozni: felismeri ugyanis az életjeleket, és erről „tájékoztatja” is használóját.
– Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Dr. Göndöcs Zsigmond hívta fel a figyelmet erre a lehetőségre – tájékoztatta az Újpesti Naplót Nagy István alpolgármester. – Úgy láttam, ez a pályázat az önkormányzat számára vállalható, és fontos lépés, ezért jelentős összeggel segítettük a pályázaton való elindulást. A három intézmény kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy nagy forgalmat bonyolítanak, központi helyen helyezkednek el. Nagyon örültem annak, hogy a Mentőszolgálat tanfolyamán összesen harminc önkéntes vett részt, heten a művelődési központból, és többen a hivatal munkatársai közül. Természetesen ennél jóval több készülékre volna szüksége a kerületnek, így azt gondolom, minden újabb pályázaton el fogunk indulni. Jó volna előbb-utóbb minden olyan helyszínre hasonló eszközt elhelyezni, ahol szükség lehet a gyors életmentésre.