„Esőerdőben” is vidám az élet

  •  
  •  
  •  


Második hete fogadja az újpesti általános iskolás gyermekeket az önkormányzat napközis tábora. A több generációt is kiszolgált Tábor utcai paradicsom ebben az évben az ENSZ által meghirdetett akcióhoz, az erdők nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozattal várja a vakációzó gyerekeket. Nos, a természetfelelős jóvoltából a gyerekek nemcsak azt tapasztalhatják meg, milyen, ha a kánikulában nyújt az erdő oltalmat a Nap elől. Ott jártunkkor, június utolsó napján, éppen, hol esett, hol elállt a zápor. A hatalmas fákkal tarkított területen párás, meleg levegő fogadott bennünket. A táborlakóknál rövid látogatást tett Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt, aki meglepetést is hozott. Kerekes György, a tábort üzemeltető UGYIH igazgatója fogadta a vendéget.

Körforgás
A hangosbemondó a bábosokat éppen a faházba hívta, újabb diákcsapat a tábori nagyjátékra gyülekezett. A szeszélyes időjárás láthatóan nem zavart senkit. A tábori körsétán mintegy forgószínpadként tárult elénk a sokféle játéklehetőség, és kézműves foglalkozás, amely leköti a gyerekeket.

Sok program, jó koszt
Erdei Nikoletta (nomen est omen!) és Hajdu Ninetta szeptembertől lesz ötödikes a Benkő iskolában. Szívesen mesélnek eddigi élményeikről. – Nagyon sok és sokféle a program, mindig van elfoglaltság, repül az idő – mondják egyöntetűen. – Nagyon jó például a koszt – mondja Nikoletta. Reggelire kakaó volt kaláccsal, egyik nap pedig a főzelékhez például pulykás-sajtos tallért-kaptunk – tudom meg. Van például üdítő ital, más meglepetés. Az elmúlt héten nemezeltünk, ezen a héten batikolás volt- összegeznek a lányok. Arra a kérdésre, meddig maradnak a táborban, mindketten elmondták, jönnek még a nyár folyamán, az iskolai tábort egy időre felváltja a nagyi „ tábor” és a szülőkkel való pihenés, de a nyár végét ismét a táborban töltik.
– Végszóként Ninetta még elmondja: nagyon vigyáznak ránk, óvnak bennünket. Megnézik, nincs-e például kullancs bennünk. És mindenki nagyon kedves és jókedvű.

Több mint kétszázan vakációznak
A táborban ezen a héten 209 gyermek vakációzik. A kertben és faház összes szobájában élénk nyüzsgés fogadott bennünket. Lozsekné Tuza Márta, a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium tanára kis csapatával éppen fest. Az üvegben sok-sok ecset várja, hogy folytassák a feladatot. A kis alkotások természetesen fát és erdőt mintáznak. Elég az ihletért kinézni az ablakon.
A másik szobában főpróba van, Megyeri Katalin éppen bábos főpróbát tart a gyerekekkel. A paraván mögül nagy hangerővel kakaskukorékolás hallatszik, mintegy nyitányaként a Terülj, terülj asztalkám című bábjáték főpróbájának. Az előadás pénteken szórakoztatja majd – bemutatóként – a táborlakókat.

Színház a táborban
A csütörtök nem múlik el újabb előadás nélkül: a Szép Ernő Színház A libapásztorból lett királylány című előadással varázsol – visszatérő fellépőként- igazi színház élményt a táborba. A csütörtök délután a korcsolyázásé is, ötven táborlakó a Jégpalotába indul . Nagy az izgalom amiatt is, hogy kik alkotják majd azt a pénteken, a veresegyházi medvefarmra kiránduló csapatot, akik kiváltképpen jó magaviseletük jutalmaként vonatoznak a macikhoz.

Az igazi medvékig a gyerekek beérik Micimackóval is, akinek történetei a pedagógusokat tábori játékra ihlették. Az egyik állomáson éppen arra kell választ adniuk a kisiskolásoknak, hogy az asztalra kitett holmik közül, vajon melyik lehet Micimackó kedvenc tárgya, és mit tart benne. Hogy a káposzta, a sárgarépa, a bonbon, a csokis keksz, avagy a mézescsupor-e a helyes megfejtés, ezt az olvasó tudására bízzuk. A gyerekek mindenesetre kitalálták.

Boldog gyerekek – erdő a város szívében
Wintermantel Zsolt polgármester elmondta: szerette volna személyesen is látni, milyen élet zajlik a táborban. Örömmel fedezte fel, hogy az önkormányzat tábornyitó ajándéka, két hatalmas hinta, telitalálat volt, nincs üresjárat. – Boldog gyerekekkel találkoztam- folytatta Újpest polgármestere- és ez a legfontosabb tapasztalatom. Sokféle értékes program teszi érdekessé a napot, mindenki megtalálja a számára kedves időtöltést. Igazán szerencsés adottság, hogy a városban ilyen nagy zöld terület nyújt lehetőséget a vakáció eltöltésére, valóban kerek erdő közepén érezhetik magukat a gyerekek!

Újpest polgármestere labdákat, hulahopp karikákat, tollaslabda szetteket hozott ajándékba a táborozóknak. A gyerekek boldog örömmel vették át az ajándékot. A kacagás és a repülő lasztik jelezték: a kipróbálás is megkezdődött.

B. K