Este nyolcra ér ide a hó

  •  
  •  
  •  

Az Alföld déli részén és Baranya megyében is elkezdődött a hóesés, ami az előrejelzések szerint délután négy órára már eléri a Debrecen-Balaton vonalat, este pedig Budapestet is.

A legfrissebb számítások szerint körülbelül 13 óra a Nagykanizsa-Debrecen, 16 órára a Nyíregyháza-Balaton, 20 órára a Budapest-Zalaegerszeg vonalat is eléri a havazás – közölte a koponyeg.hu. A szél keleten és nyugaton tovább erősödik, keleten már komoly hófúvások lehetnek. Délkeleten éjfélig 10-15 centiméteres, máshol 5-10 centiméteres hó hullhat.

A koponyeg.hu olvasói már hajnalban észlelték, hogy Mohácson, Drávaszabolcson és Pécsett is elkezdődött a havazás. Az Országos Meteorológiai Intézet honlapján megjelent térkép is azt mutatja, hogy Dél-Magyarországra megérkezett a csapadék. A havazás a várakozásoknak megfelelően délelőttre már a Barcs-Békéscsaba vonalig húzódott fel. Rettenetesen hideg van, az országban -12 fok az átlaghőmérséklet – tette hozzá az idokep.hu.

A pécsi tömegközlekedésben eddig nincs fennakadás. Minden járat elindult, egyedül annál a járatnál van változás, ami a Dömörkapuig közlekedik – írta a bama.hu Baranya megyei hírportál. Péntektől a város buszain felfüggesztették az első ajtón való felszállásra vonatkozó szabályokat. Fél tíz után nem sokkal Szegeden is intenzíven elkezdett havazni – írta a delmagyar.hu. A pelyheket egyébként meg-megkavarja, fújja a szél, gyalogosnak, kerékpárosnak nem éppen ideális.

Most még szállingózik a hó, de a déli órákra már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén – mondta az OMSZ munkatársa péntek délelőtt. Fehér Tamás szerint a havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága, míg nyugaton 10-25, északnyugaton pedig 2-10 centiméternyi hórétegre kell számítani.

Az OMSZ munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy a megerősödő északi, északkeleti szél miatt az Alföld déli részén már pénteken hófúvások alakulhatnak ki, szombattól pedig a szélerősség viharossá fokozódik, ezért a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben a helyenként 50-70 kilométer/órás szél miatt komolyabb hófúvásokra, hóviharokra kell számítani, amely vasárnap is folytatódik.

Péntek hajnalban az ország leghidegebb pontja ismét a Nógrád megyei Zabar település volt, ahol mínusz 20,5 fokot mértek; előző nap mínusz 21,6 Celsius-fok volt a településen a hőmérséklet.