Esterházy János emlékest

  •  
  •  
  •  

A Pázmaneum Társulás szervezésében került sor 2014. december 15-én a dunaszerdahelyi Vermes-villában az Esterházy János emlékestre, amelyen a felvidéki magyar mártírgrófról emlékeztek meg a városi és magyarországi szervezetek.

Az emlékest koszorúzással kezdődött Esterházy János Fő utcai domborművénél, amelyet Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész készített 2011-ben. Itt koszorút helyezett el a Pázmaneum Társulás nevében Karaffa Attila, a város nevében Dr. Hájos Zoltán polgármester és Horváth Zoltán alpolgármester, Újpest Önkormányzatának nevében Hladony Sándor és Cserna Sándor, valamint a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom vármegyék székkapitánysága nevében vitéz Lipovniczky Kázmér hadnagy, vitéz Ipi Zoltán és vitéz Horváth Zoltán nemzetes urak.

A megemlékezés a Vermes-villában folytatódott tovább, ahol a jelenlevőket a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke, Karaffa Attila köszöntötte és beszédében kiemelte gróf Esterházy János mai üzenetét az itt élő felvidéki magyarok, így a dunaszerdahelyi magyarok számára is. Ünnepi beszédet Ipi Zoltán mondott, aki méltatta Esterházy János nemzetéhez való ragaszkodását, kiállását a magyar nemzeti értékek mellett minden időben. ThDr. Karaffa János lelkiatya, a Pázmaneum védnök-elnöke pedig imával zárta a megemlékezést.

Az emlékestet megtisztelte jelenlétével Magyarország pozsonyi nagykövetségéről Sándor Zoltán tanácsos úr is.
Az emlékest társszervezői voltak: Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely, Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ, az MKP Dunaszerdahelyi Alapszervezete.

A rendezvényt támogatta Dunaszerdahely önkormányzata.