Esterházy Jánosra emlékeztek Dunaszerdahelyen

  •  
  •  
  •  

A Pázmaneum Társulás szervezésében és a Magyar Közösség Pártjának Helyi Szervezetének társrendezésében december 5-én emlékeztek Esterházy Jánosról, a felvidéki mártírpolitikusról a Csallóköz központjában, Dunaszerdahelyen. Társszervezőként a Magyar Közösség Pártja Helyi Szervezete is csatlakozott.

A megemlékezés a Fő utcán kezdődött, ahol a jelenlevő politikai és társadalmi szervezetek megkoszorúzták Lipcsey György szobrászművész alkotását, az Esterházy-emlékművet. Koszorút helyezett el Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Sándor Zoltán; Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely Város polgármestere; az Újpesti Önkormányzat képviseletében Hladony Sándor önkormányzati képviselő és Cserna Sándor közbiztonsági referens helyezte el a kegyelet virágait.

A továbbiakban Karaffa Attila, a Pázmaneum ügyvezető elnöke felolvasta Esterházy János lányának Malfatti Esterházy Alíznak a megemlékezésre írt levelét. Ebben reményét fejezte ki, hogy ,,fel fog nőni Szlovákiában egy fiatal politikus generáció, akik nem a beneši bosszú ítéleteire fognak támaszkodni, hanem bocsánatkérő kezet nyújtanak a magyarok felé, akikkel, mint Esterházy mondta, közös gyökereik vannak a közös földön.”

Az emléknapon ThDr. Karaffa János, a Pázmaneum védnök-elnöke előadásában nem maradhatott el Esterházy János mártíriumának, a felvidéki magyarság körében betöltött szerepének részletes ismertetése, kiegészítve azzal az áldozatvállalással, amelyet a politikusnak először a Csehszlovák Köztársaság majd pedig a fasiszta Tiso-féle Szlovákiában kellett megtennie.

Végezetül a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke megköszönte a jelenlevő vendégek részvételét és a méltó helyszín biztosítását a Kortárs Magyar Galéria vezetőjének, Iván Péternek, majd a nemzeti összetartozás jegyében kívánt az adventi előkészület után kegyelemteljes ünnepeket és tolmácsolta a megjelenteknek, hogy a jövő évben is szeretettel várják őket rendezvényeikre.