Esterházyra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

Március 18-án vasárnap délelőtt került sor a Szép utcában az Esterházy János tiszteletére tartott emlékünnepségre, melyet 1991 óta rendez a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság.

Az ünnepségen Újpest Önkormányzata képviseletében Cserna Sándor közbiztonsági referens és Hladony Sándor városfejlesztési tanácsnok helyezett el koszorút gróf Esterházy János felvidéki mártír politikus emléktáblájánál, melyet 20 éve állítottak a V. kerületi Szép utca 3. falán.

Martényi Árpád az Esterházy Emlékbizottság elnöke beszédében kiemelte, hogy Újpest önkormányzata elsőként nevezett el közterületet a kisebbségek védelmezőjéről, melyet elismerően tapsoltak meg a megjelentek. Számos hazai és határon túli szervezet és magánszemély rótta le kegyeletét az emléktáblánál, köztük Csáky Pál közíró, politikus, és Peczár Károly az Esterházy János Társulás elnöke.

Ezt követően adták át az ELTE Bölcsészettudományi Karán tartott emlékünnepségen az Esterházy plakettet és elismerő okleveleket azoknak, akik a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő munkát végeztek Esterházy János szellemi örökségének megőrzéséért.