Észbe kapnak a hátralékosok

  •  
  •  
  •  

Úgy tűnik tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy észbe kapjanak azok a lakásbérlők, akik ellen már folyamatban lévő vagy lezárt kilakoltatási eljárás van. Április 15-ével ugyanis lejárt, illetve részlegesen felfüggesztették a kormány által elrendelt kilakoltatási moratóriumot. Az UV Zrt-nél azóta megszaporodtak a hátralékukat rendezni igyekvők jelentkezései.

Mint ismert, a Berda József utcában néhány napja valaki felgyújtotta bérlakását, majd kiugrott az ablakon a végrehajtó és a rendőrök elől. Tette extrém ugyan, de az ok egyáltalán nem rendkívüli. Telek Zoltán, az UV Zrt. elnöke szerint Újpesten több százmillióra tehető a bérlők által felhalmozott hátralék.

Telek Zoltán, az ÚKTV-nek adott interjújában hangsúlyozta: azok, akik nem hajlandóak fizetni, szomszédaik, lakótársaik zsebéből veszik ki a pénzt, mert a távhődíjat például az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak akkor is ki kell fizetnie, ha azt a bérlőtől nem kapja meg. A jelenlegi hátralék összegéből egyébként egy 4 éves ciklusban minden évben, az összes újpesti játszóteret fel lehetne újítani. Ez a pénz azonban a nemfizetők miatt hiányzik a költségvetésből.

Telek elmondta, hogy mind az UV Zrt., mind az Önkormányzat nyitott a szorult helyzetben lévők megsegítésére, akár tanáccsal, részletfizetési lehetőséggel, akár szociális alapú lakhatási támogatással, lakáscserével, vagy egyéb megoldásokkal, ehhez azonban a bérlők együttműködési hajlandóságára van szükség. Az elnök azt mondja: nekik sem öröm, ha kilakoltatásig jut el egy ügy, de a megállapodás megkötése után akár az intézkedés előtt egy órával is le lehet állítani a folyamatot. jelenleg is ezrek várnak lakásra olyanok, akik tisztességesen fizetnének – tette hozzá Telek.