Év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a fővárosban

  •  
  •  
  •  

Több mint ötmilliárd forintos költséggel, ebből 4,8 milliárd forint uniós támogatással ez év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten – mondta György István főpolgármester-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a gyűjtőszigetek száma 930-ról 665-re csökken, a továbbiakban itt csak az üveget gyűjtik.

A háztartások egy kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak, és egy sárga fedelűt a műanyag és fém hulladéknak. A szelektív gyűjtés nem kerül többe a háztartásoknak, mivel a főváros az így begyűjtött hulladék eladásából fedezi a többletköltséget – tette hozzá a főpolgármester-helyettes. A kalkulált bevétel mintegy 2 milliárd forint.

A 200 ezer új gyűjtőpontnak eddig közel felét szerelték fel az új kukákkal, a munkát a családi házas övezetekben kezdték. Összesen 403 ezer új gyűjtőtartályt vásároltak, és folyamatban van a 60 speciális gyűjtőjármű beszerzése is.

Tavaly szelektíven 4600 tonna papírt, illetve 2100 tonna műanyag és fém hulladékot gyűjtöttek be a fővárosban. A tervek között szerepel egy saját válogatómű megépítése, amely 10 milliárd forintba kerül, létrehozását az EU is támogatja – mondta György István. 

A főpolgármester-helyettes kitért arra is, hogy jelenleg havonta egyszer ürítik a szelektív tartályokat, de ha ez kevés, akkor a későbbiekben áttérnek a gyakoribb ürítésre. A lakosság körében elterjedt, hogy a begyűjtő autók a szelektíven gyűjtött hulladékot összekeverik. Ez nem igaz, mivel külön tartályba kerül a kétféle hulladék – mondta György István.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés marketingjére 700 millió forint támogatást adott az Európai Unió – mondta Szűcs Panni, a BVK Holding kommunikációs és PR-igazgatója, aki bemutatta a kampány arcait: Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszót és Kautzky Armand színészt.

MTI