Évértékelő Káposztásmegyeren

  •  
  •  
  •  

Káposztásmegyer bűnügyi mutatóit és eredményeit értékelte dr. Terdik Tamás újpesti rendőrkapitány a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat (TRÖK) március 20-i ülésén. Elhangzott az is: a rendőrség tavasszal ismét rendez lakossági fórumot, megjelennek a kerékpáros járőrök, és lesz folytatása a Megszállás fedőnevű akciónak is.

Településrészi statisztika.
Terdik szerint Káposztásmegyer Budapest egészéhez viszonyítva nyugodt környezetnek számít, tavaly viszont a nyáron történt indokolatlan szurkálás, üzletrablás, a 14-es villamoson előfordult nyaklánckitépések és az őszi motiválatlan garázdaságok miatt lakossági fórumot szerveztek. A rendőrkapitány hangsúlyozta: minden szóban forgó cselekmény elkövetőjét elfogták. Káposztásmegyeren tavaly hat rablás, havi egy-két gépkocsifeltörés történt, ami alacsonynak mondható, azonban a betörések és az autólopások számát csökkenteni kell. Utóbbi cselekmények egyébként az M0-s megépülése óta szaporodtak meg, ugyanis az autópálya jelentősen megkönnyíti a tolvajok érkezését és távozását.
– Tavaly, 2011-hez képest, összességében nem emelkedtek a bűncselekmények – tette hozzá dr. Terdik Tamás.

Tevékeny rendőrség
A rendőrkapitány a városban tartott Megszállás akciókra visszautalva elmondta: a kétnapos káposztásmegyeri razziában a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel együtt húszan vettek részt, elérték céljukat, ezenkívül a Megszállásnak lesz folytatása, és a lakossági fórumot – későbbi kezdéssel – folytatják, megrendezik.
További változás még, hogy megjelennek a kerékpáros járőrök, akik a robogón, autón és gyalog közlekedő egyenruhásokkal összehangolva végzik munkájukat. A rendőrkapitány felhívta a figyelmet a Szomszédok Egymásért Mozgalom fontosságára is, hiszen ez a bűnmegelőzési forma ingyen van, emellett igen hatékony módszer.
Jelentős szerep jut a körzeti megbízottak munkájának is, akiknek kötelező felkeresni a társasházak gondnokait, képviselőit, viszont az egyházakkal, nagyobb áruházakkal is aktív kapcsolatot kell tartaniuk – ez utóbbiak eredménye egyébként akár már a második félévben megmutatkozhat.
Külön kiemelte még a káposztásmegyeri rendőrőrs tevékeny munkáját, az itteni egyenruhások tavaly a kis létszám ellenére nagyobb hatékonysággal dolgoztak, mint az azt megelőző évben.

Visszaszorítva
Újpest rendőri vezetője felhívta a figyelmet: a tervezett metróvégállomás helyén zajló prostitúciót sikerült megszüntetni azzal, hogy a XV. kerület felé vezető átjárót betontömbökkel eltorlaszolták, és felszámolták a gyorsulási versenyeket is. Terdik utóbbival kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a lakótelepi környezet felerősíti az utcai zajokat, köztük a hangos járművekét, emiatt úgy tűnhet, hogy még mindig akadnak illegális gyorsulók.
Idén országszerte hangsúlyos szerepet kap a gyalogosok és a kerékpárosok védelme és a velük történő balesetek visszaszorítása. Az újpesti rendőrség baleseti gócponttérképpel és a veszélyesebbnek bizonyuló csomópontok aktív rendőri megfigyelésével védi a közlekedőket.

Újpest kiemelkedő
A beszámoló végén Cserna Sándor közbiztonsági referens kiemelte: a rendőrség és a közterület-felügyelet, valamint a rendőrség és a polgárőrség jó kapcsolata egyaránt példaértékű. Előbbi szervek hétköznap járőröznek közösen a városközpontban, a közös polgárőr-rendőr szolgálati órák számának pedig hetven (!) százalékát az újpesti polgárőrök együttműködése adja.

M. Orbán András