Évfordulós fűtés

  •  
  •  
  •  

Évfordulós a piac nagycsarnokának korszerű fűtésrendszere, éppen egy éve, hogy az új városvezetés megoldotta a régóta meglévő hiányosságot. A csarnokbelieknek hosszú időn keresztül sok bosszúságot okozott, hogy sorra elmaradt a megoldás, a beígért fűtés. A héten ránk köszöntő hidegrekord idején a piacon érdeklődtünk a tapasztalatokról.

– A természetfelelős igencsak gáláns módon szép őszt és sokáig enyhe telet küldött nekünk – mondja Balogh Angéla, vezető-piacfelügyelő. – Nyugodtan várták a hideg időt a kereskedők valamint az őstermelők a tavalyi tél végi tapasztalatok alapján. Korábban előfordult, hogy mínusz öt fok alatt már a káposztafélék is megfagytak a csarnokban. Az őstermelők közül többen otthon maradtak, nem hozták az árukat. Nekünk és a vásárlóknak is nagy veszteséget jelentett minden tél.

A tapasztalatokról kereskedőket, őstermelőket kérdeztünk a zöldséggyümölcs standok között.

– Hajnalban érkezem a nagycsarnokba, amíg az ajtók zárva vannak, kellemes hőmérséklet fogad – mondja Farkas Gábor, aki tizenöt éve dolgozik a piacon. – Amikor megindul a forgalom, akkor is temperált körülmények között vagyunk. Egy szál pólóban ugyan nem dolgozhatunk most sem, de nem is ez volt a cél, hanem az árukészlet védelme. Biztonságban van a zöldség, a gyümölcs, a paradicsom. A fűtés jótékony hatását már a második szezonban érezzük.

– Mi közel vagyunk az átjáróhoz, a plasztik ajtón is átjövő légmozgáshoz – mondja Németh Tibor, aki szintén tizenöt éve árul a piacon. – A gyümölcsöt és a zöldséget az elrendezéssel is óvjuk, a hidegnek jobban ellenálló zöldséget helyezzük a stand szélére. A fűtésnek több előnyét élvezzük, számomra a legfontosabb, hogy az éjszakai hidegben is védett minden termék.

– B. K.


A fűtést automatika szabályozza, ha a hőmérséklet plusz 5 fok alá süllyed, a gáz hősugárzók máris temperálják a csarnokbeli levegőt. Nem romlik meg az a zöldség, a gyümölcs, a csarnokban éjszakázó árukészlet. Nem lesz veszteség, az őstermelőknek is megéri, hogy behozzák árujukat a hideg télben is.