Évszakváltás két keréken

  •  
  •  
  •  

A végéhez közeledik a kerékpárszezon. Hogyan tegyük el, hol tároljuk, és mikor vigyük szervizbe a kétkerekű járművet? Minderről Dollinger Gyula kerékpárszerelőt kérdeztük.

 - Egy normál kerékpárt minden télen érdemes szervizbe vinni, ahol teljesen szétszedik és összerakják. Erre azért van szükség, mert az autóval szemben a bicikli fi nommechanikai alkatrészeit nem védik külső elemek – mondta lapunknak Dollinger Gyula kerékpárszerelő mester, aki immár tizenkét éve szervizeli az újpestiek kétkerekűit a Nádor utca és a Mátyás tér sarkán.

Szerinte pont az őszi-téli, azaz a november-február közötti időszak a legalkalmasabb a szervizeltetésre (gyakorlottabbaknak pedig az otthoni javításra). Az éves nagyjavítás alkalmával derül ki ugyanis, ha valamelyik alkatrész meghibásodott és cserélni kell.

Dollinger Gyula a karbantartásról azt mondja: a megfelelően szervizelt kerékpár egész évben biztonsággal használható, a megfelelő keréknyomásra és a lánc olajozására viszont ügyelni kell.

A tárolással kapcsolatban elárulja: a kerékpárt legideálisabb száraz pincében vagy garázsban elhelyezni. Sem a szabad levegő, sem a napsütötte erkély nem ideális. Előbbi a korrodációt segíti elő, míg utóbbi esetben az UV sugarak tesznek kárt az alkatrészekben. Amennyiben nincs lehetőség máshol elhelyezni a kétkerekűt, mindenképp érdemes ponyvával letakarni. Esetleges további teendő még, hogy az elemeket vegyük ki a lámpákból.