Évzáró hangulatban

  •  
  •  
  •  

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, s az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Természetesen a magyar hagyományok bővelkednek a szerencse és a gazdagság ígéretében, a varázslás biztos eredményével.

Mit, mivel?

Az év elsős napján első ételként lencselevest kell enni, mert akkor az újesztendő minden napján hasas lesz a pénztárcánk, sosem ürül majd ki. A lencsét tájegységenként más hüvelyessel, vagy sok apró szemmel bíró étekkel –ilyen például a köles vagy a rizs–helyettesítik. A sok apró szem a pénzt szimbolizálja.

Talán a legismertebb szerencseszimbólum a ropogós malac, hogy még biztosabbra menjünk, négylevelű lóherével a szájában. Azt tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét. Szerencsét csak a köröm és a csülök, a fül és a farok hozhat.

Bízunk a tengeri halakban is!

A legtöbb helyen úgy tartják, hogy a hal is szerencsét hoz- ahány pikkely, annyi pénz. Bár manapság már az egyre közkedveltebb tengeri halakban is bíznak, és vallják: azok sem úsztatják el a szerencsét.

Abban viszont mindenhol egyetértenek, hogy az újév napján tilos bármilyen baromfihúst fogyasztani, mert az elkaparja a szerencsét. Pulykát pedig egyenesen tiltott, mert mindehhez mérgeskedést is hoz a házhoz.

Szilveszterre szerencsepogácsát! 

 Érdemes szilveszterre szerencsepogácsát sütni. Az egyik pogácsába pénzérmét rejtsünk, s aki megtalálja, annak bőséges lesz a következő év. A pogácsának pedig még az óévben el kell fogynia, különben visszájára fordul minden az újban. Rétessel lehet hosszúra nyújtani a gazdagságot és az életet is –így nem árt pár szelet rétest is tenni az asztalra.

Töltsük fel a kamrát!

Vegyük sorra a kamrában a tartalékokat, nehogy üres legyen a zsíros bödön, a kávé-és a cukortartó, a lisztes zacskó az év első perceiben! Töltsük fel, mert ha teli vannak a tárolók, akkor bőségben telik majd az év, de ha üresen kongó kamrával kezdünk, akkor nem lesz teli a bendőnk az elkövetkező esztendőben. A szerelmeseknek külön is érdemes figyelni a mézes csuporra, mert az édes, szerelmes hétköznapokat szimbolizálja. Ha mézes ajakkal hosszú csókot váltanak, akkor a kapcsolat is hosszú lesz.

Forrás: legjobb.network.hu, szilveszter.hu, kép: szilveszter.hu