Ez is változik januártól: jogosítványszerzés kocsira, motorra

  •  
  •  
  •  

Jövő évtől változnak a járművezető képzés feltételei. Az eddigi „rutin” a forgalmi vizsga követelményrendszerébe épül majd be. A jogosítvánnyal már rendelkezők pedig akár egy délután levizsgázhatnak kismotorra.

Januártól nem kell külön járműkezelői (rutin)vizsgát tennie annak, aki B típusú jogosítványt kíván szerezni. A vizsgaelem nem szűnik meg, csupán beépül a forgalmi vizsga követelményrendszerébe. A közlekedésbiztonsági szempontok továbbra is érvényesülnek, de azt, hogy a tanulóvezető mikor vehet részt a közlekedésben, oktatója fogja eldönteni.

Januártól nem kell külön járműkezelői (rutin)vizsgát tennie annak, aki B típusú jogosítványt kíván szerezni. A vizsgaelem nem szűnik meg, csupán beépül a forgalmi vizsga követelményrendszerébe. A közlekedésbiztonsági szempontok továbbra is érvényesülnek, de azt, hogy a tanulóvezető mikor vehet részt a közlekedésben, oktatója fogja eldönteni.

Ha úgy ítéli meg, hogy a „mazsola” elsajátította az alapokat, a tanpályás tanulás élesben, a közutakon folytatódhat. A miniszteri rendeletet új előírásai 2011. december 1-jével léptek hatályba, a változásokat azonban csak jövőre tapasztalhatják az oktatók és tanulóvezetők.

A módosítás nyomán az eddig 50 perces forgalmi vizsga 10 perccel meghosszabbodik, a vizsgázónak ekkor kell beszámolnia alapismereteiről és a manőverezési feladatok is nagyobb hangsúlyt kapnak majd. Az autósiskolák vezetői bizonytalanok, nem tudják, hogy az eddigi 4700 forintos „rutin” és a 11 ezer forintos forgalmi vizsga díja egybeolvad-e, vagy továbbra is a jelenlegi forgalmi árán vizsgázhatnak a sofőrjelöltek.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak arról van tudomása, hogy a díjrendelet nem változott, azaz a jelenlegi díjért kell jövőre is vizsgázni.  Speciális helyzetbe azok kerülnének, akik járműkezelői vizsgájukat még idén letették, a forgalmira azonban csak 2012. január 1. után kerítenek sort. Ám a fentiek szerint, aki már letette a járműkezelés vizsgát, az jövőre is ugyanannyiért mehet forgalmira, mint amennyit amúgy is fizetett volna.

Időben kell érkezni

Fontos tudni, hogy 2012. január 1. után – ahogy előtte is – csak egyfajta vizsgáztatási metódus lesz érvényben, azaz jövő évtől mindenkinek ezen új, 60 perces forgalmi vizsgán kell túlesnie, függetlenül attól, hogy van-e már sikeres járműkezelési vizsgája, vagy sem. Gerencsér István, egy tatai autósiskola vezetője elmondta, a jövőben az oktatóknak és tanulóiknak jobban kell figyelniük arra, hogy a vizsgára időben érkezzenek, mivel az eddigi, rendeletben is szereplő 10 perces várakozási idő megszűnik, jövőre akár az egyperces késés is meghiúsult vizsgát eredményezhet.

– Aggályosnak tartom, hogy nincs mód sem betegség, sem baleset vagy műszaki hiba miatt elmulasztott vizsgát díjmentes pótlására – vélekedik. Az egy alkalommal történő gyakorlati vizsgáztatás egyébként illeszkedik a legtöbb európai ország gyakorlatához: a vizsgabiztosok másutt is jellemzően egyetlen forgalmi vizsga során győződnek meg a vizsgázó alkalmasságáról.

Az e-learning otthon is segít

Haladva a korral a járművezető képzésben is megjelenik az e-learning típusú oktatás, vagyis az elméleti vizsgákra ezután otthon, az internet segítségével is felkészülhet a tanuló. A rendszer kiépítése még várat magára, mivel a pályázatot ezután írják csak ki.

Szintén új elem, és egyben rossz hír a trükköző autósiskoláknak, hogy a tanulók védelmében a közlekedési hatóság a képzési engedélyt visszavonhatja, amennyiben a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vagy a Gazdasági Versenyhivatal jogerősen elmarasztalja az céget.

Egyszerűbb lesz kismotorra engedélyt szerezni

Fontos változás még, hogy január 1-től a B típusú jogosítvánnyal már rendelkezők néhány órás elméleti és gyakorlatot oktatást követően, akár egyetlen délután vezetői engedélyt szerezhetnek a kisebb teljesítményű motorkerékpárokra. Ez az A1 kategória a 125 köbcentis hengerűrtartalmú, maximum 11 kW teljesítményű motorokra vonatkozik.

Az egyszerűsített képzésben az elméleti oktatás kötelező óraszáma három, a járművezetési gyakorlaté két óra lesz. Ezt követően az elméleti vizsga mellett egy 50 perces járműkezelési és forgalmi vizsgán kell bizonyítani, hogy a vezető alkalmas a kismotorral való biztonságos közlekedésre. A kérdéses járműkategóriában a jogosítvány megszerzése így nem csak gyorsabb, de jelentősen olcsóbb is lesz.

(forrás: kemma.hu)

Önnek mi a véleménye? Mondja el a Facebook-on!