Ezért késik a Lánchíd felújítása 9 éve

  •  
  •  
  •  

Rövid videóban magyarázza el a fővárosi önkormányzat, mi történt az elmúlt három évtizedben a Lánchíddal, és miért nem kezdődhettek még el az elengedhetetlenül szükséges felújítási munkálatok.

A Lánchidat utoljára 1986-88 között újították fel, de a szakmai álláspont már akkor is az volt, hogy a híd teljes rekonstrukciójára volna szükség. Erre ráerősített egy 2002-es vélemény is, 2011-ben pedig már világosan kimondta egy jelentés: a felújítás nem halasztható tovább. Az erre vonatkozó tervek 2014-re készültek el.  2016-ban kiadtak egy engedélyt a munkálatok következő évben történő megkezdésére, ám erre végül nem került sor.

 

 

2019-ben a kormány közölte, hogy a tervezett 7 milliárd helyett csak 6 milliárd forintot ad a felújításra. Ugyanebben az esztendőben a kivitelezői pályázaton kiderült: a legolcsóbb ajánlat is 35 milliárd forintos. Tarlós István ezért úgy döntött, visszadobja a túlárazott pályázatokat. A jogszabályok értelmében ennek a pályázatnak az eredménytelenségét már csak a Karácsony Gergely győzelmét eredményező önkormányzati választások után, 2020 elején lehetett kimondani.

A főváros új vezetése kezdeményezte, hogy a  forráshiány miatt a Váralagút és a villamosalagút felújítása kerüljön ki a projektből, és a kormány 6 milliárdos támogatását kizárólag a Lánchíd renoválására lehessen fordítani. Erről kormánydöntés azonban az ígéretek ellenére sem született a mai napig.

A koronavírus-járvány több tízmilliárdos nem várt költséget okozott Budapestnek, s ezt a kormányzat még súlyos elvonásokkal is megfejelte. Közben a végül elmaradó augusztus 20-i tűzijátékra és ünnepségekre nagyobb összeget irányoztak elő, mint a híd felújítására.

A videó szerint a főváros július végéig kiírja a feltételes közbeszerzési eljárást a munkálatokra, így „32 évvel a legutóbbi felújítás után, 9 év tétlenkedés után a Lánchíd felújítása megkezdődik”.

, , , ,