Ezrek futottak és kerékpároztak, sportoltak az egészségük érdekében

  •  
  •  
  •  

Korán keltek azok a sportolni vágyók, akik beneveztek a szombati futófesztiválra, amelyet az Újpesti Önkormányzat szervezett az elmúlt szombaton. Már reggel kilenc óra előtt gyülekeztek a legkisebb futók, olyan sokan vágtak neki a másfél kilométeres távnak, hogy két rajtot is a programba iktattak a rendezők. Papák és mamák is kocogtak az apróságok mellett a mezőnyben, a célba pedig boldog, mosolygós kipirult arcú futók érkeztek.

Sokáig nem unatkozott senki a célba érkezés után, mi több a gyerekek és a szülők hada átvonult a parkban felállított nagyszínpadhoz, és valamennyien izgatottan várták a tombolát.  dr. Dabous Fayezt, a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat elöljárója segédkezett a sorsoláson, és rövid fél óra elteltével át is adta az első tombola fődíját, egy kerékpárt a szerencsés és igen boldog nyertesnek.

A tombolát követően máris a rajthoz szólították az idősebbeket, nekik több mint négy kilométert kellett lefutniuk. Természetesen ebben a „versenyszámban” alaposan szétszóródott a mezőny, akadt olyan is, aki párszáz méteres sétát is becsempészett a futásába. De, sebaj! Nem a végeredmény volt a legfontosabb, hanem, hogy több ezer lelkes amatőr ezen a délelőttön is tett valamit – nem is keveset – egészségének megóvása érdekében.

Amint a lihegő, megizzadt sportolók valamennyien a célba értek, szinte azonnal eldörrent a képzeletbeli rajtpisztoly, ugyanis a kerékpárosok pattantak a nyeregbe, hogy közel nyolc kilométert tekerjenek.  Apró biciklisek is nyomták a pedált, próbáltak lépést tartani a nagyokkal, akik természetesen könnyen faképnél hagyták a kis bicikliseket. Persze, ők is a vert mezőnyben végeztek volna, ha versenyről van szó, hiszen az indulók között, nem kevés, profi kerékpáros, menő „drótszamarának”  nyergében robogta végig a távot.

A futás és kerékpározás mellett sportvetélkedők is színesítették a délelőtt programját. Ki-ki erejéhez és ügyességéhez mérten megpróbálkozhatott a fekvenyomással, a szkanderezéssel, de akadt aki a nehéz medicinlabdát dobálta perceken keresztül.

Már mindenki elfáradt egy picit, amikor ismét a tombola játszotta a főszerepet. Újpest polgármestere is kiállta a próbát, ugyanis a rengeteg ajándék kisorsolása több mint egy órát vett igénybe. Wintermantel Zsolt azonban jól bírta, mosolyogva nyújtotta át az ajándékokat, majd a fődíjat – emely szintén egy Pazar kerékpár volt – a nyerteseknek.

– Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan látogattak el a rendezvényre – kezdte a polgármester. – Köszönet illeti a hivatal munkatársait, akik időt és energiát nem kímélve összehozták és levezényelték – a segítőikkel együtt – a versenyeket. Úgy gondolom – folytatta Wintermantel Zsolt – sikert arattunk, megmozgattuk az embereket, és mosolyt is varázsoltunk az arcokra. Természetesen, egy ilyen esemény pénzt is igényel, de meggyőződésem, hogy megéri a befektetés, mert a sport, a mozgás fontos elem az egészségünk megőrzésének érdeklben. Remélem, valamennyi újpesti szép élménnyel, boldogan tér haza, és jövőre is eljön a futó- és kerékpáros fesztiválunkra.

(gergely)