Ezüstcipős labdarúgókat köszöntött az újjáalakult UTE Baráti Kör

  •  
  •  
  •  

2013. november 28. fontos dátum az Újpesti Torna Egylet életében. Hivatalosan ezen a napon alakult újjá az UTE Baráti Kör. Az ülésen köszöntötték a Belgiumban élő Fazekas Lászlót, 1980 európai ezüstcipősét), Dunai II Antalt (1967) és Fekete Lászlót (1979).

Az ünnepségen többek között részt vett Wintermantel Zsolt polgármester, dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő és Őze István, klubigazgató. Az ünnepi esten több százan be is léptek a baráti körbe, amely a feljegyezések szerint az 1930-as években már létezett, de később megszűnt. Természetesen a labdarúgócsapat képviselői sem hiányoztak a találkozóról, és persze a lila-fehér érzelmű közéleti személyiségek is tisztelegtek – Fenyő Miklós, Stohl András – a nagy hármas előtt.

– Különösen büszkék vagyunk rájuk – mondta Jurácsik Mátyás, az esemény főszervezője, az Újpest egykori labdarúgója. – Az UTE Baráti Körének tagjai az atlétáktól a röplabdázókig a klub minden sportolójának egyaránt szurkolnak, de tagadhatatlan, hogy a mostani gyenge eredmények dacára is a futball a legnépszerűbb. Annál jobb hírverésre nincs szükség, mint hogy együtt van a három ezüstcipősünk.

A polgármester rövid köszöntőjét követően már a három labdarúgó zsenié volt a főszerep. Fazekas elérzékenyülve köszönte meg a meghívást, mint mondta, hiába él Belgiumban, csak egy hazája van, Újpest illetve Magyarország. Mesélt a csodálatos mérkőzésekről, az emlékezetes Dózsa-Fradikról és persze góljairól. Dunai Antal sem maradt le az anekdotázásban, izgalmas történeteket elevenített fel a múltból. Az egykor szélvészgyors gólgyáros, Fekete László többek között a kezdetre, a legelső dózsás mérkőzésére emlékezett – igazán feketés fűszerezéssel.

Láttunk gólokat, amelyeket az ezüstcipősök követtek el, majd érdekes filmet nézhetett a szépszámú érdeklődő. Aztán, kezdődött a véget nem érő beszélgetés. Talán még hajnalban is diskuráltak volna a régi barátok, de mivel Fazekas Lászlónak korán indult a repülőgépe, a mihamarabbi viszontlátás reményében búcsút intettek egymásnak.
Borsche Gábor, a baráti kör elnöke végezetül megosztotta velünk a társaság mottóját: Hagyomány, tisztelet, barátság, együtt az UTE-ért!

(gergely)