Fáklyás megemlékezés

  •  
  •  
  •  

Fáklyás vonulással és koszorúzással emlékezett július 11-én Újpest Önkormányzata mindazokra, akiket hetvenkét évvel ezelőtt pontosan ezen a napon deportáltak a városból.

Az előző évekhez hasonlóan a menet most is a Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola mögötti vasúti átjárótól indult, onnan ahol sokakat szállítottak vonatra. A megemlékezés nyitóbeszédét Szöllősy Marianne, a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetője tartotta. Beszédében kiemelte, hogy minden ötödik újpestit deportálták, köztük díszpolgárokat, iparosokat, orvosokat, de csak nagyon kevesen térhettek vissza közülük.

A menet pontosan azt az utat tette meg a vasúttól visszafele a Mártírok utcai emléktábláig, amit akkor az elhurcoltak is megtettek. Az emléktáblánál Szerdócz Ervin, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Újpest-Rákospalota templomkörzetének rabbija tartott beszédet, majd Újpest Önkormányzata nevében Hladony Sándor önkormányzati képviselő, városfejlesztési tanácsnok helyezett el koszorút az emléktáblán.

D.V.