Fanyar vitaminbombák

  •  
  •  
  •  

Lettner Annamária dietetikus a legutóbb arról írt: a hónap – és a téli időszak – sztárgyümölcse a narancs. Általában a citrusfélék nagyon hasznosak a különböző betegségek megelőzésében. Íme néhány recept a szakembertől.

Egész citrom:
Tegyünk egy jól megmosott citromot a hűtőgép mélyhűtő rekeszébe. Ha már megfagyott a citrom, akkor dolgozzuk fel, vagyis reszeljük le az egészet (annak  
 lehámozása nélkül) és azt szórjuk rá az élelmiszerekre.
Szórhatunk belőle a salátára, a fagylaltra, kompótra, a levesre, a tésztára, a spagetti szószra, a rizsre, a sushira, de a halételre is. Keverjük a sütemények tésztájába, töltelékébe, vagy tejbedarába, rizsfelfújtba. Az ételek íze a vártnál csodálatosabb lesz, mint amit valaha kóstolt.
Mi lehet a teljes citrom felhasználásának nagy előnye, ha nem a megelőzés és az, hogy új ízeket adjunk az ételeknek ?
Nos, a citrom héja 5-10-szer több vitamint tartalmaz, mint maga a citrom leve.
A citrom héja fiatalító hatású és segíti a mérgező anyagok kiürülését.
A citromot, és az édes citromot (lime) bátran használjuk ételek ízesítésére, valamint az ecet kiváltására, mivel sokkal egészségesebb.

Téli vitamin koktél:
Citrom, lime, narancs, mandarin, grapefruit, pomelo levét kicsavarjuk és üvegbe töltjük.
Teák készítésénél bőven ízesítsük ezzel a koktéllal
Lereszelt gyömbérhez tegyünk pár kanál mézet és ebből a koktélból annyit, hogy sűrű pépes állagú legyen. Ebből naponta háromszor egy evőkanállal együnk, és elkerüljük a megfázást, vagy segít hamar felépülni belőle.
A forralt borhoz is tehetjük.
Sütemény krémeket, töltelékeket ízesíthetünk vele.
Ha pudingot készítünk, és már langyosra kihűlt, akkor keverjünk bele a vitamin koktélból.
Gyümölcs turmixokat készíthetünk különböző színűeket, vizes, vagy tejes változatban. Készíthetjük sűrű shaknek is, banánnal vegyítve, mézzel édesítve, ha savanykásabb ízű lett a vitamin koktél.

NE FELEDJÜK: A savanyú gyümölcsök is lúgosítják a szervezetet!
Akinek sok a gyomorsava, az banánt, és zabpehelylisztet turmixoljon bele, ez leköti a felesleges savat.
Ilyenkor készítsünk gyümölcs tortát, aminek a tetején narancs, mandarin van
pl. zselatinnal leöntve.

Citrusok alkalmazása:
Vaníliás, epres, puncsos pudingokat bőven ízesíthetjük, díszíthetjük a citrusokkal: a tálka aljára is tegyünk, majd öntsünk rá pudingot, majd megint gyümölcs, majd puding. A tetejére mindig gyümölcs kerüljön.
Vegyes gyümölcssalátát kínáljunk a gyerekeknek, vagy vendégeknek is. Ezt különlegessé tehetjük pár szem darabolt dióval, mandulával, vékonyan rácsurgatott mézzel.
A kicsavart citrusok héját ne dobjuk ki! Beletehetjük a teába, forralt borba, vagy nagyon finom, kellemes fürdőt készíthetünk, ha a vízbe beletesszük. Igazi illatos felüdülés a bőrnek, és az egész testnek. A radiátorra is tehetjük a héjakat, nagyon kellemes illat lesz az egész lakásban.

Lettner Annamária
dietetikus