Farsangra hangolódó

  •  
  •  
  •  

Álarcot készíteni sokkal izgalmasabb, varázslatosabb foglalatosság sok más kézműves tevékenységnél. Igazi farsangi hangulat töltötte be az Ifjúsági Házat szombat délelőtt, ahol kisebb-nagyobb gyerekek alkottak legkülönbözőbb féle színes álarcot maguknak a közelgő farsangi rendezvényekre.

Farsang ideje van. A gyerekek izgatottan készülnek arra, hogy végre jelmezbe bújhassanak, álarcot öltsenek magukra. Különösen izgalmas az, amikor saját maguk készítik el – részben vagy egészen – farsangi jelmezüket.

Az Újpesti Téli Fesztivál önkormányzati programjában kreatív foglalkozásra, álarckészítésre invitálták meg a gyermekeket szombat délelőttre, az Ifjúsági Házba. A kézműves foglalkozáson volt, aki lepke formájú álarcot készített, akadt, aki bagoly, Hello Kitty, madár, Hófehérke és egyéb mesehős jelmezéhez álmodott meg maszkot.
A jó hangulatú, farsangi készölődésen részt vettek Újpest „kis” Arcai, Réti Virág és Sztojka Dominik is.

– Én egy színes madárálarcot készítek – mesélte el az ötödikes Virág, aki azt is elárulta: osztályuk idén egységesen Angry Bird-jelmezbe bújik, így reméli, tudja asználni a remekül sikerült, színes maszkot.

Újpest arcai közül az egyetlen fiú, Dominik éppen egy bagoly álarcon dolgozott.
– Nem készülök bagolynak – mondja mosolyogva – csak megtetszett és gondoltam elkészítem. Még nem tudom, pontosan mi leszek. Gondolkodtam a focista-jelmezen, de az már nem annyira menő – teszi hozzá az egyébként kiválóan futballozó fiú. – Talán 007-es, James Bond lehetnék – fontolgatja, de túl sok ideje nem maradt a gondolkodásra, hiszen hamarosan itt a farsang.

A megfelelő farsangi maskarához pedig gondosan kiválasztott és elkészített álarc is szükséges, amelyet ezen a délelőttön Földi Andrea jelmeztervező segítségével megannyi módon, filcből, papírból készítettek el a gyerekek, színes ceruzákkal kiszínezve, vagy masnikkal dekorálva.

– A Bárka színháznál vagyok jelmeztervező, most éppen a Bogarak című előadásra készülünk, de sokszor vállalok gyerektáborokat is. Ma itt az volt a cél, hogy minél többféle maszkot el tudjanak készíteni a gyerekek. A kisebbeknek egyszerűbb álarcokat javasoltam, amit csak körbe kellett vágni és kiszínezni, míg a nagyobbak már a komolyabb, egészen művészi maszkokkal is elboldogultak – mesélte a jelmeztervező.

A gyerekek pedig hihetetlenül ügyesnek bizonyultak ezen a délelőttön, így boldogan vihették haza kis mesterműveiket, amelyet igazán büszkén viselhetnek majd a farsangi mulatságokon, hiszen saját maguk készítették.

G.R.