Faültetéssel erősítették az összetartozást

  •  
  •  
  •  

Határon túli magyarok képviselőivel tartott megemlékezést a nemzeti összetartozás napján Újpest Önkormányzata a gróf Esterházy János téren. Az összetartozást erősítendő a megemlékezés keretében fát ültettek el, amihez a határon túli magyar területekről hoztak földet.

A megemlékezés kezdetén Wintermantel Zsolt emlékeztetett: az országgyűlés 2010 májusának legvégén fogadta el, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja lehessen.

– Ahogyan a változékony időjárás is jelképezi, a felhők a trianoni békediktátumot, a felbukkanó Nap pedig az összetartozást szimbolizálja – fogalmazott a polgármester az ünnepség kezdetén. Hozzátette: Újpest kiemelten ápolja határon túli kapcsolatait. 

– E helyen a magyarság szelleme vesz körül bennünket, az összesen tizenkilenc tájegységről hozott föld pedig közös kiállás múltunkért, jelenünkért és jövőnkért. Noha erőszakkal szétszabdalt bennünket a történelem, nem mondhatunk le egymásról, és sok év után nemsokára újra közösen küldhetünk képviselőket az Európai Parlamentbe.

Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő született újpestiként büszke arra, hogy a város befogadó közösség, egyben kiemelte, Újpesten valamennyi kisebbségnek van önkormányzata, míg a trianoni határokon túl ez nincs mindenhol így. Hangsúlyozta: Újpest mindig is fontosnak tartotta, hogy ápolja a kapcsolatot a diaszpórában élőkkel, megbecsülje kiemelkedő személyiségeik emlékét. Így állítottak emléket gróf Esterházy Jánosnak és Wass Albertnek Újpesten. A képviselő azzal zárta szavait, hogy az effajta, évente rendezett megemlékezések magyarságtudatunkat erősítik és jó példák más országrészek számára is.

Ezt követően Th.Dr. Karaffa János PhD, a Pázmáneum Polgári Társulás védnökelnöke, valamint Horváth Zoltán atya, Újpest díszpolgára közösen szentelték fel az összetartozás fájának szánt tölgyet. Karaffa János a földek kiszórása előtt gróf Esterházy János szavait idézve azt mondta, őrizzük két kincsünket, a magyarságunkat és kereszténységünket, majd adjuk tovább a jövő nemzedéknek!

A faültetés után Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség pártjának elnöke kapott szót. Kijelentette: bár június 4-e a legfájdalmasabb pontja a magyar történelemnek, mindenütt megmaradtak a magyar közösségek, és éppen ezért tartja jó döntésnek, azt, hogy a magyarok június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánították.

Beszélt arról is, hogy a magyar nyelv azért is egyedülálló, mert valójában egyetlen más európai nyelvnek sem rokona, ugyanakkor ragaszkodunk hozzá, ezért maradhattak fenn a magyar közösségek.

– Sajnos nekünk a legnehezebb a megmaradás, mert nem lehetünk kettős állampolgárok, holott Magyarország és Szlovákia jó kapcsolatot ápol egymással. Ahhoz, hogy ellenálljunk az asszimilációnak, szükség van Magyarország támogatására – fogalmazott.

A megemlékezés a Boldogasszony Anyánk eléneklésével ért véget. Délután, nem sokkal öt óra előtt a Szent István téren folytatódott az önkormányzat megemlékezése. 

M. Orbán A.