Február 4-én vesznek végső búcsút Gyöngyössy Zoltántól

  •  
  •  
  •  

A Zeneakadémia közölte: Gyöngyössy Zoltán Liszt-díjas fuvolaművésztől, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárától február 4-én 11 órakor az Újpest-Kertvárosi Szent István plébániatemplomban vesznek végső búcsút, majd hamvait 13 órakor helyezik örök nyugalomra a Megyeri temetőben.

A tragikus hirtelenséggel, életének 53. évében december 29-én autóbalesetben elhunyt Gyöngyössy Zoltánt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Újpest Önkormányzata egyaránt saját halottjának tekinti.
  
Gyöngyössy Zoltán ihletett előadója volt a kiváló magyar kortárs zeneszerzők műveinek, Kurtág György és Kurtág Márta úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy kompozícióikat a fuvolaművész játszotta lemezre. Megszólaltatta Szöllősy András, Sári László és mások alkotásait is.
  
Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született. Alapfokú tanulmányait a híres komlói Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte, 1972-től a pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta. 1976-tól Pröhle Henriknél tanult a Zeneakadémia fuvola szakán, ahol Pernye András, Kistétényi Melinda, Láng István, Kurtág György és Simon Albert is a tanárai közé tartozott. 1981-ben kitüntetéssel diplomázott.
  
Tagja volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak; rendszeresen részt vett a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál munkájában. Játszott a Componensemble, az UMZE és az Intermoduláció együttessel. Számos kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját. Többször is elnyerte az Artisjus díját, 1993-ban Liszt Ferenc-díjat kapott.