Fecske András és a Balaton Csoport fotói az Újpest Galériában

  •  
  •  
  •  

Wilhelm Richter német utazó írta 1844-ben. Ha Magyarországon a paradicsomot akarnám keresni, ezt csak auz igéző Balaton mellett találnám meg, melynek széles vízsíkján majdnem mindig derült ég tükröződik, Virágzó falvak, barátságos szőlőhegyek, vidám lomberdők képét veti vissza.

Széchenyi István mondta egykoron: Munkafáradt ember, ha a Balaton víztükrét meglátja, új életkedvet érez ereiben csörgedezni.

A Balatoncsoportot a tó, a horgászat, a vízi sportok szerelmesei alkotják. A Balaton, mint téma megszámlálhatatlanul sok fotót eredményez, ezekből válogattak az alkotók és az Újpesti Galéria munkatársai.

A csoportot Fecske András művészeti író, bölcsész neve fémjelzi, akit jól ismerhetnek az újpestiek. Fecske András hét könyv szerzője, több mint negyven éve fotózik, heti- és havilapoknak, képzőművészeti kiadványok számára készített illusztrációkat borítókat. A fotózást édesapjától, a Könyves Kálmán Gimnázium legendás tanárától, idősebb Fecske Andrástól tanulta.

A tárlaton megtekinthető felvételeket Frank Endre és Fecske András, a Balaton szerelmesei készítették. A kiállítást, amely június 19-ig látogatható, Gelléri István galériavezető nyitotta meg.

(gg)