Fejlesztések adósság nélkül

  •  
  •  
  •  

Újpesten az új típusú városgazdálkodás, a fegyelmezett költségvetés tette lehetővé, hogy megvalósuljanak a Hajrá Újpest! Városfejlesztési program célkitűzései. Megújuló óvodák, iskolák, orvosi rendelők, épülő új piaccsarnok mutatja a fejlődést, amelyről dr. Molnár Szabolcs gazdasági és oktatási alpolgármester beszélt.

 - Az előző ciklus utolsó évének rosszul tervezett költségvetése okozta problémák rendbetétele után új típusú, fegyelmezett gazdálkodásba kezdtünk 2011-ben, azóta folyamatosan a fejlesztésekre koncentrálunk – utal vissza az előzményekre dr. Molnár Szabolcs alpolgármester.

Egyik legjelentősebb az SZTK saját kézbe vétele és külső-belső felújítása. Az energetikai korszerűsítés javarészt uniós forrásból, a betegirányító rendszer kiépítése, a digitális röntgen, két új ultrahangkészülék, és számos orvosi műszer cseréje, valamint a földszinti vérvételi hely kialakítása saját önkormányzati forrásból történt. A liftek cseréje szintén önerőből zajlik, a korábbi elavult négyszemélyes felvonók helyett új modern, nyolc személyes liftek beépítése zajlik. Ezen felül napelemeket telepítünk az épület tetejére, amelyek segítségével éves szinten jelentősen kevesebb energiát kell fordítanunk a szakrendelő működtetésére.

A fejlesztésekből a háziorvosi rendelők sem maradnak ki – folytatta az alpolgármester. Újpest valamennyi felnőtt- és gyermek-háziorvosi rendelőjét kívül-belül felújítottuk. A Kunhalom utcai leromlott állapotú, elavult felnőtt rendelő helyett, annak szomszédságában, vadonatúj épület építését kezdjük meg a közeljövőben. Az egészségre egészen más módon is figyelmet fordít az önkormányzat. A Halassy Olivér Városi Uszoda a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére kínál lehetőséget, a kisiskolások pedig úszni tanulhatnak a mindennapos testnevelés keretein belül.

Molnár Szabolcs kiemelte – Nem csak segíteni kívánjuk, de a tiszteletünket is kifejezzük az idősek számára évente két alkalommal alanyi jogon járó élelmiszer csomagok biztosításával, és főként a szépkorúaknak szólnak a Találkozások rendezvény sorozat népszerű előadásai.

Újpest, mint az egyik legfiatalabb városrész, különösen fontosnak tartja, a felnövekvő generációk támogatását. A kisgyermekes családokat segítendő, negyven férőhellyel növeltük meg a Homoktövis Bölcsőde befogadóképességét, és tíz csoportszobával bővítettük a Bőrfestő Óvodát. A bölcsőde teljesen új épületszárnyakat is kapott, és megteremtettük a teljes körű akadálymentesítés feltételeit is. Az óvoda új épületszárnnyal bővült, amelyet szintén akadálymentesítettek, továbbá egy, az átlagosnál nagyobb méretű egyéni fejlesztőszobát is kialakítottunk. Az önkormányzat – szintén saját költségvetéséből – valamennyi iskola étkezőjét felújította. Két iskolánkban a növekvő igények miatt bővítettük az ebédlőt. Az étkeztetéshez kapcsolódóan az elkövetkező három évben valamennyi iskolában a tálalókat is felújítjuk.

Az alpolgármester rámutatott arra is, hogy bár az iskoláknak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a fenntartója, de az önkormányzat továbbra is szoros kapcsolatot ápol az intézményekkel, hiszen kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az újpesti diákok tiszta és rendezett környezetben tanulhassanak. Az iskolaszünet idején nyolc intézményben zajlott jelentős felújítás, de nincs olyan gyermekintézmény, ahol ne történt volna valamilyen korszerűsítés. A nyári intézmény-felújításokat összesen több mint 1,2 milliárd forintból végeztük el saját pénzügyi forrásaink terhére.

A lista nem lenne teljes a piac felújítása nélkül. Dr. Molnár Szabolcs emlékeztet: a tavalyi Újpesti Párbeszéd kérdőíveinek legnagyobb érdeklődést kiváltó pontja a Piac- és Vásárcsarnok megújítása volt. Miként ismert, a jelenlegi nagycsarnokkal szemközt a mai követelményeknek megfelelő, új, modern, Vásárcsarnok épül. Az épület legfelső szintjén egy 500-900 fős Kulturális Központ is helyet kap, amelynek köszönhetően Újpest végre felkerülhet Budapest kulturális térképére. A további fejlesztéseket is az újpestiek igényei alapján tervezzük, hogy együtt mondhassuk: “Újpest, ahol szeretünk élni”

U. N.