Fejlesztések jönnek a Keleti pályaudvar környékén

  •  
  •  
  •  

Piaci alapon hasznosítják és fejlesztik majd a Keleti pályaudvar környezetében azokat az ingatlanokat, amelyek a vasútüzemből kivonhatók – erről döntött a kormány még múlt év végén.

A Magyar Közlöny december 29-i számában szereplő kormányhatározat értelmében az érintett ingatlanok a Keleti pályaudvar területének északi és keleti sávjában találhatóak, a Verseny utca és Dózsa György út által határolt területeken, de a döntés az ezekkel határos, a vasúti közlekedés használatából már kivont vagy kivonható ingatlanokra is vonatkozik.

A határozat szerint ezeknek az ingatlanoknak a hosszú távú hasznosítási lehetőségeit kell megvizsgálni üzleti alapú fejlesztési koncepció alapján.

A döntés értelmében a MÁV Zrt.-nek 2021. november 30-ig kell elkészíttetnie a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, a kapcsolódó szakmai tanulmányokat és a tervezési programot „az érintett ingatlanokon történő ingatlanfejlesztés megvalósítására”.

Ennek az előkészítő anyagnak a birtokában a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter teszi majd le a kormány asztalára azokat a javaslatokat, amelyek az érintett ingatlanok tulajdonjogainak rendezésére, a piaci alapú hasznosításra és a fejlesztésekre vonatkoznak. Ennek a határideje 2021. december 15.

A kormányhatározat azt is tartalmazza, hogy a vasúttársaság által elkészítendő részletes megvalósíthatósági tanulmány és tervezési program elkészítésére a MÁV 800 millió forintot kap.

, ,