•  
  •  
  •  

Az utóbbi időszak egyik legsúlyosabb fővárosi balesete történt Újpesten január 22-én hétfőn este, amikor egy ámokfutó sofőr három másik személyautóval és egy busszal ütközött a Rózsa utcában, a Görgey Artúr utcai kereszteződés közelében. A tömegkarambolban egy 45 éves férfi életét vesztette, a vétkes sofőr pedig segítségnyújtás nélkül elmenekült a helyszínről, a rendőrök napokkal később fogták el.

Az újpesti „fekete hétfőn” 19 óra 35 perc körül két személyautó és egy menetrendszerűen közlekedő 20E autóbusz várakozott a kereszteződésnél a piros lámpánál, amikor egy kis Fiat gépkocsi szabályosan lekanyarodott. Ekkor érkezett a kereszteződéshez a régi uszoda irányából egy, a megengedett sebességet semmibe vevő, esztelenül száguldó sötétkék luxus Mercedes, ami megpróbálta kikerülni a sort, azonban ez lehetetlennek bizonyult. A Mercedes fékezés nélkül belerohant a nála négyszer kisebb Fiatba, akkora erővel, hogy a vétlen jármű nekicsapódott egy villanyoszlopnak, majd letarolta és a busznak lökte a két várakozó autót − mesélték a szemtanúk a Blikknek.

fotó: Facebook

A Fiat vétlen sofőrje, egy 45 éves, hentesként dolgozó újpesti édesapa a 14 éves lányával utazott a balesetkor, csupán néhány percre voltak az otthonuktól, amikor az ámokfutó beléjük hajtott. A lányt a közeli pizzéria futárja mentette ki, aki saját erejével, két kezével szakította le az összeroncsolódott kocsi ajtaját. A műszaki mentést végző hivatásos fővárosi tűzoltók feszítővassal szabadították ki az autóban ragadt apát, akit a kiérkezett mentők megpróbáltak újraéleszteni, de sajnos nem jártak sikerrel, a férfi a helyszínen életét vesztette. A lány kisebb sérülésekkel megúszta az összeütközést, a mentők kórházba szállították.

A Mercedes ámokfutó sofőrje szintén megsérült a balesetben, azonban segítségnyújtás, adatai hátrahagyása, illetve anélkül, hogy megbizonyosodott volna a sérültek állapotáról, vérző fejjel elsétált a helyszínről. A szemtanúk elmondása szerint kiabált, mutogatott, káromkodott és erősen zavarodott, valószínűleg ittas vagy bekábítószerezett állapotban volt. A fővárosi rendőrség azonnal adatgyűjtésbe kezdett és 24 órán belül azonosította az elkövetőt, a 40 éves, újpesti születésű M. Pétert, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki és hajtóvadászatot indítottak. A következő három napban a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály, a Bűnügyi Bevetési Osztály és a Célkörözési Osztály sorra ellenőrzött minden címet, ahol M. Péter esetleg meghúzhatta magát.

Többször volt büntetve, börtönben is ült korábban az ámokfutó

Napokkal később jutottak el a nyomozók az ámokfutó egyik ismerősének szigetszentmiklósi házába, ahol megtalálták és 16 óra 45 perckor letartóztatták az ellenállást nem tanúsító M. Pétert. Elfogása után a rendőrök kábítószer gyorstesztet végeztek a férfin, mely pozitív eredményt mutatott. M. Pétert a Közlekedésrendészeti Főosztályra állították elő mintavételre, majd halálos közúti baleset gondatlan okozása, segítségnyújtás elmulasztása és eltiltás hatálya alatti járművezetés megalapozott gyanújával hallgatták ki. A gyanúsított beismerő vallomást tett a rendőröknek, elismerte, hogy eltiltották a vezetéstől, érvényes jogosítvány nélkül ült a volán mögé és okozott balesetet.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte M. Péter letartóztatását, melyet a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyével, továbbá azzal indokolt, hogy a férfi ellen, akit igazi nehézfiúként, elítélt bűnözőként jellemeztek, több eljárás is van folyamatban. A Blikk információi szerint az ámokfutónak gyakran meggyűlt a baja a törvénnyel, bódult vezetés mellett kábítószer birtoklása, testi sértés és fegyveres garázdaság miatt is volt büntetve, börtönben is ült. Egy garzonban lakott, valószínűleg oda tartott, amikor balesetet okozott, de utána már tudta, nem mehet haza, a rendőrség legelőször ott keresné.

M. Péter ügyvédje, az RTL által megkérdezett dr. Biczó László szerint védence a baleset napján feszült volt, mert az élettársa szakítani akart vele, ezért már a munkahelyén (egy telephelyen vállalt alkalmi munkákat) elkezdett inni, öt-hat üveg sört és röviditalokat fogyasztott, mielőtt autóba ült. Elmondása alapján a karambolban szerzett fejsérülése miatt (amit az okozott, hogy nem volt bekötve) rövidtávú emlékezetkiesése keletkezett, ezért sétált el a helyszínről. Céltalanul gyalogolt a városban és csak órákkal később kezdett összeállni a fejében, hogy mi történt; ekkor megpróbált visszamenni a helyszínre, de amnéziája miatt nem talált vissza.

Sokáig azt hitte, egy falnak ütközött, fel sem fogta, hogy mások is megsérülhettek. Később a hírekből értesült arról, hogy miatta meghalt valaki, ezért – legalábbis ügyvédje állítása szerint – fel akarta adni magát. A baleset okozását valóban elismerte, a segítségnyújtás elmulasztását azonban nem, mert nem volt magánál, így azt mondja, nem szándékosan nem segített.

Súlyos büntetés várhat az elkövetőre

Az Újpesti Napló megkérdezte az üggyel kapcsolatban dr. Borbély Zoltán ügyvédet, közlekedési szakjogászt, aki elmondta, a hatályos törvények szerint a három fentebb felsorolt bűncselekménnyel gyanúsított M. Péter egytől hét- és félévig tartó szabadságvesztéssel büntethető, de lehetetlen jóslatokba bocsátkozni, végül mekkora büntetést fog kiszabni rá a bíróság. A jogász-szakértő azt is elmondta, ilyen esetekben a baleset okozójának kötelező gépjármű felelősségbiztosítója megtéríti a vétlen félnek az okozott kárt, de ha kiderül, hogy ittasság vagy bódultság miatt történt a karambol, a vétlen fél behajthatja a pénzt az okozón is.

Déri Tibor, Újpest polgármestere gyermekpszichológus segítségét ajánlotta fel az áldozat kislányának, továbbá az önkormányzat – igény szerint – a kerület a szociális rendelete által biztosított mindennemű egyéb támogatást is megad a család részére. A gyorshajtók és gyorsulási versenyek ellen fellépve pedig sebességmérő berendezések telepítését finanszírozza az újpesti városvezetés: hamarosan három IV. kerületi helyszínen, többek között a Rózsa utcában is megjelennek ezek az eszközök.

Rudolf Dániel

ÖSSZEFOGÁS A CSALÁDÉRT

A balesetben elhunyt férfi nevelt fia, Hujbert Ádám közleményt adott ki a közösségi médiában, melyben a jó szándékú emberek segítségét kéri. A férfi mély fájdalommal írta le, hogy családjának nemcsak lelki megrendüléssel, de komoly anyagi terhekkel is szembe kell néznie az apa halála miatt, mivel fejük felett súlyos hitel lebeg. Hujbert arra kéri az embereket, osszák meg felhívását és támogassák őket ebben a rendkívül nehéz helyzetben, akár csak egy kisebb összeggel is.

A család a következő bankszámlaszámra fogadja a támogatásokat:

Kedvezményezett: Szalai Rita

Bankszámlaszám: 11600006-00000001-99419197

Közlemény: adomány

Lehetőség van adománygyűjtő weboldalon keresztül, akár névtelenül is adakozni: https://www.help2.hu/members/%C3%81d%C3%A1m (A közlemény rovatba Ádám nevet kell írni.)

A család és a közösség reménykedik benne, hogy az összefogás révén sikerül fedezniük a szükséges költségeket, és valamennyire enyhíteni tudják a család fájdalmát és nehézségeit ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban.