„Fékrudazat törés van, balhé van”

  •  
  •  
  •  

A fékrudazata tört el annak a metrószerelvénynek, amelyből ki kellett szállítani az utasokat péntek délután Budapesten, a 3-as metró kőbánya-kispesti állomásánál.

Az esetről a Budapesti Metróért Egyesület tájékoztatása nyomán az MNO is beszámolt péntek este, akkor azonban még nem lehetett tudni a hiba pontos okát.

A HírTV-n bemutatott hangfelvétel szerint a metró vezetője az állomás elhagyása után jelentette a központnak, hogy „le kell szerelni néhány dolgot a szerelvényről, ki kell hívni a segédcsapatot”. „Fékrudazattörés van, balhé van” – fogalmazott a társaság dolgozója, hozzátéve: a „vonat menne a lábán, csak ezek a lelógó alkatrészek beleakadnak mindenbe, ez a gond, ezt nem szabad vállalni… az a baj, hogy szemből akadnak bele dolgokba, és ha kisiklik a vonat, ezt nem kéne csinálni”.

Ezt követően az utasokat kiszállították. A szovjet metrókocsik biztonságos működését harminc évre szavatolta a gyártó.

„Sok olyan szerelvényünk van, amelyik a hárommillió kilométert megközelíti vagy már túl is haladta futásban. Sajnos előfordulhat, hangsúlyozom, előfordulhat, hogy anyaghiba miatt olyan törés keletkezik, amire tegnap volt a gyakorlatban példa, amit, ha nem vesz időben észre a személyzet, akkor ennek beláthatatlan következményei is lehetnek” – mondta a HírTV-nek Bíró Endre, a Budapesti Metróért Egyesület elnöke.