Fél évszázados fővárosi napi melegrekord dőlt meg

  •  
  •  
  •  

Az országos nem, de a fővárosi, több mint fél évszázados napi melegrekord megdőlt szombaton – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Lassan már természetesnek tűnhet, hogy a rekord Újpesten dőlt meg.

Július 7-én országszerte és a fővárosban egyaránt 1957-ben mérték eddig a legmagasabb hőmérsékletet. Akkor Budapesten 35 Celsius-fok volt, míg az országos rekordot jelentő 37,8 fokot Pápán mérték.

Most Újpesten 35,3 fokot mértek, így a budapesti napi melegrekord megdőlt. Országszerte viszont “csak” 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, vagyis az országos melegrekord most nem dőlt meg.

Jenki Szilvia azt mondta: vasárnap az ország nagy részén napos idő lesz jellemző, de néhol időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, előfordulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket helyenként jégeső, illetve viharos erősségű széllökések kísérhetnek. A hajnali 16-21 Celsius-fokról 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A jövő hét elején folytatódik a kánikula, majd keddtől lassú enyhülés kezdődik – tette hozzá a meteorológus. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a múlt szombat óta tartó hőségriadó jövő hétfő éjfélig van érvényben.