Felelősen gazdálkodunk a közös vagyonnal

  •  
  •  
  •  

Milyen tanulságokat lát a városvezetés a Berda József utcai eset kapcsán?

– Felelősséggel tartozunk az önkormányzati bérlakásban élők sorsáért. Igyekszünk mindent megtenni az önhibájukon kívül a lakhatási költségekkel hátralékba került családokért. Ehhez együttműködést, a lakás rendeltetésszerű használatát, az együttélés szabályainak betartását kérjük. Lehetőséget adunk a hátralék részletekben történő kiegyenlítésére (12-60 hónapra), de erre csak akkor van lehetőség, ha a bérlő időben jelzi a fizetési nehézséget. Sajnos a példák azt mutatják, kevés az esély az évek alatt felhalmozott milliós nagyságrendű hátralékok kezelésére. Ezek nem egyik hónapról a másikra keletkeztek, fizetési felszólítások előzték meg a felmondást, és rendszerint a bérlők hallgatása, a probléma megoldására való törekvés helyett hallgatás, a lapítás vezet addig, hogy kilakoltatás lesz az ügy vége. Volt arra is példa, hogy munkát ajánlottunk – eredménytelenül.

– Milyen veszélyeket hordozhat egy hasonló, deviánsnak tekinthető bérlő?
-  Felelősséggel tartozunk az önkormányzati bérlakásban élők szomszédságában élőkért is. Kiderült, lehet, hogy a Vagyonkezelő nagyobb katasztrófát előzött meg a kilakoltatással, hiszen a lakásban robbanószert találtak, amit aztán a ház kiürítése után tűzszerészek szállítottak el. Mi lett volna, ha robbanás következik be? Akkor most nyilván attól lenne hangos a média, hogy az Önkormányzat a felelős, mert nem lépett közbe időben. Ez az eset is arra hívja fel a figyelmet, nem nézhetjük tétlenül, hogy valaki nem használja rendeltetésszerűen a lakását, nem tartja be az együttélés szabályait, és emellett még nem fizeti meg a lakhatási költségeit. Hogy fenyegeti szomszédjai higiénés, vagyoni és testi biztonságát.

– Mire számíthatnak az újpestiek? Az önkormányzat hogyan kíván eljárni?
– Felelősséggel tartozunk minden Újpesten élőért. Amikor hasonló intézkedésekre kényszerülünk, és az bármennyire is nehezünkre esik, arra törekszünk, hogy felelősen gazdálkodjunk közös vagyonunkkal. Mert bizony az oktatásból, egészségügyből, kultúrából és még sorolhatnám hány helyről hiányzik az a pénz: kamatok nélkül is több mint háromszázmillió forint amennyivel a bérlők tartoznak az Önkormányzatnak, azaz az Újpesten élőknek.

Én tiszteletben tartom a baloldali értékeket.  De nem tudom tisztelni azokat a baloldali értékrend mögé bújó pártpolitikusokat, akik álszent és megtévesztő módon, a pillanatnyi pártpolitikai haszonszerzés érdekében tájékozódás nélkül, azonnal elítélik az Önkormányzat, vagy a Vagyonkezelő intézkedését. Hangsúlyozni szeretném, hibát követhetünk el mi is, a kritikát elfogadjuk, és ha jogos, megpróbáljuk kijavítani. Azonban a Berda József utcai eset az előzményeit tekintve minden határon túlment, és az ehhez hasonló ügyekben ezután is következetesen kívánunk eljárni.