Félig már érettek…

  •  
  •  
  •  

Május 2-án megkezdődtek az érettségi írásbeli vizsgái. Hétfőn magyar nyelv és irodalom, kedden a matematika tételek várták a középszintű és az emelt szintű vizsga résztvevőit. A történelem írásbeli előtti napon a Könyves Kálmán Gimnázium három maturáló diákját az eddigi élményekről kérdeztük.

MAGYAROSY BARBARA:
– A hétfői napom aránylag nyugodtan telt, ha egyáltalán lehet ilyet mondani egy középszintű érettségiről. Azért nem izgultam nagyon, mert szeretem a magyart. Az érvelést választottam, ami elég jól ment, ez eddig is közel állt hozzám. Szerintem jól megoldottam a feladatot. A keddi matek érettségivel már nem dicsekedhetek, amit tudtam, megcsináltam, úgy érzem, arra elég lesz, hogy ne legyen bukás belőle. Végtére is, nem erre a pályára készülök, aligha lesz szükségem matekra a későbbiekben. Észrevettem magamon, és a tanárok is mondták, hogy jól írok, ezért újságíró szeretnék lenni, az ELTE-re és a Pázmány Péter egyetemre adtam be a jelentkezési lapot, remélem, felvesznek. Történelemből emelt szinten érettségizem, nehéz lesz, de nem félek tőle. Angolból tavaly, előrehozott érettségin vizsgáztam, most még a franciára kell összpontosítanom.

KŐRÖSSY PÉTER:
– Nem voltam kitűnő, de az erős négyes átlagot általában hoztam. Töredelmesen bevallom, nem szakadtam meg a tanulásban az érettségi előtt sem. Azt tapasztaltam, hogy nem a gyengébb tanulók hajtanak ilyenkor, hanem a legjobbak. Bár nem vagyok rossz tanuló, az előbbi csoport szemlélete áll hozzám közelebb, tehát nem magoltam reggeltől estig. A matekot kedvelem, így könnyű szívvel ültem be a padba. Jórészt logaritmusokkal kellett bíbelődni, nem volt nehéz. Igazából a magyar érettségitől féltem a legjobban, mert nem rajongok érte. Én is az érvelést választottam, sikerült három oldalt összehoznom, időben befejeztem, talán rendben lesz. Ahhoz képest, hogy nem sokat foglalkozom a nyelvek tanulásával, egész jól megy például az angol. Építőmérnök szeretnék lenni, másodiknak a biztonságtechnikai mérnöki szakot jelöltem meg, valamelyik csak sikerül.

TÖRÖK DÁVID:
– Az első érettségiző nap nem volt annyira nehéz, bár a szövegértés néhol elgondolkodtatott, mert többértelmű szöveggel találkoztam. Egy Móricz-novellát elemeztem. Négy és fél oldalnál álltam meg, remélem, nem csalódok majd. Még akkor is fontos számomra a jó jegy, ha ezt nem viszem tovább. Annak ellenére, hogy gyenge vagyok matekból, viszonylag jó lett az írásbelim. A többi vizsga elé is bizakodva nézek. Az általános iskoláról borzalmas emlékeket őrzök, visszagondolni sem akarok rá. Ezek után igazán nagy élményt jelentett, hogy felvettek ebbe a színvonalas gimnáziumba. Sok barátot szereztem, jól éreztem magam. Élelmiszermérnök szeretnék lenni. Most szétrebbenünk, de tarjuk majd a kapcsolatot a gimis társakkal.

Szöveg és fotó: ÁDÁM TAMÁS