Felismerték a komposztálás előnyeit

  •  
  •  
  •  

Az újpestieket komolyan érdekli a komposztálás, hiszen az önkormányzat segítségével életre hívott, most befejeződött akcióban sok polgár, és lakóközösség vett részt. Hladony Sándor városfejlesztési tanácsnok sikeresnek ítéli a kezdeményezést.

A főváros által életre hívott és támogatott akcióhoz tavaly csatlakozott Újpest Önkormányzata. A közhiedelemmel ellentétben, bizony a komposztáláshoz nem elég a szándék, a tudás – bizonyos tárgyak léte is szükséges. Ez most mind, egy helyen, az Újpesti Városgondnokság Kft., Galopp utcai központi épületében beszerezhető volt. Az előadások is itt zajlottak, melyeket Gellért Miklós, a Szike Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület elnöke tartott.

Mint Földházi Júliától, a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztály zöldterületi ügyintézőjétől megtudtuk: mind egy szálig elfogytak a komposztáláshoz rendelkezésre bocsátott edények.

Hladony Sándor városfejlesztési tanácsnok sikeresnek, és hasznosnak tartja az önkormányzat akcióját, több előadást is végighallgatott. Mi több, példát mutat: maga is komposztál.

Az már szinte természetes, hogy az önkormányzat cége, a városgondnokság is komposztál: a lombszívóval felszedett, aprított leveleket, és az egyéb zöldhulladékot átalakítják humusszá.


Körforgás

Líraian fogalmazva: komposztálni annyi, mint kezet nyújtani a természetnek, visszatalálni a rég elvesztett édenbe; összeölteni az elvágott köldökzsinórt. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy össze kellene gyűjteni a szerves zöldségeket, a leveleket, a levágott füvet, és tömörítve érlelni. Újra felhasználható, kitűnő humusz keletkezik majd, és kezdődhet a természet körforgása.

Á.T.