Felszentelték a mártír szerzetes tiszteletére állított oltárt

  •  
  •  
  •  

Mindenszentek napján nagyszámú érdeklődő mellett szentelték fel a Boldog Sándor István születésének századik évfordulója és boldoggá avatásának első évfordulója alkalmából állított oltárt a Clarisseumban.

Az oltárt felszentelő dr. Székely János püspök úgy fogalmazott, Sándor István „félelem nélküli tűzzel” volt a fiatalok apostola, aki nem akarta a könnyebb utat választani. Méltatásában kiemelte azt is, hogy a szerzetes jó pásztor volt, aki életét adta az övéiért, hitét pedig nem tudta és nem akarta véka alá rejteni.
Az eseményen részt vett dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, Hladony Sándor és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselők, valamint dr. Hollósi Antal, a Károlyi Sándor Kórház orvos igazgatója is.

MOA


Sándor István szalézi szerzetes száz évvel ezelőtt született, 1936-ban lépett be a szalézi rendbe. Nyomdászként kapott munkát, majd a második világháború lezárásától munkásfiatalok nevelésével foglalkozott a Clarisseumban. Tevékenysége 1952-ben tudódott ki. Noha előkészítették számára a menekülés útját, tudatosan vállalta a vértanúságot. Lőrincz Róbertnek és Kadlecovits Gézának A szaléziak nyomában Újpesten című, az önkormányzat által megjelentetett kötete az ő munkásságát mutatja be. A vértanú nevét viseli a Sándor István Újpest Gyermekeiért díj, a Szigeti József utcában pedig tavaly októberben neveztek el róla játszóteret.