Felújítják az újpesti vasútállomást

  •  
  •  
  •  

Tovább korszerűsítik az elővárosi vasútvonalakat Budapesten. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) csütörtöki tájékoztatása szerint hazai forrásból korszerűsítenek vasútállomásokat, felújítják a Nyugati és a Keleti pályaudvar kapcsolódó vonalszakaszait és úgynevezett P+R parkolókat alakítanak ki – adta hírül a Független Hírügynökség

A tervek szerint felújítják Istvántelek és Rákospalota-Újpest állomásokat, a Hungária körút térségében pedig új megálló építését tervezik, ez venné át Rákosrendező utasforgalmát, mert annak az állomásnak nincsenek megfelelő városi kapcsolatai az indoklás szerint. Rákospalota-Újpest állomáson új P+R parkolókat és kerékpártárolókat is építenek. A vasutat keresztező szintbeni átjárókat korszerűsítik.

A Keleti pályaudvar vonalait érintően Kőbánya-felső és Rákos állomás között két új vágányt építenek. Kőbánya-felső állomás utasforgalmát áthelyezik az Éles sarokhoz, ahol később közlekedési csomópontot alakítanak ki.

A korszerűsítéshez mindkét vonalszakaszra elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyezési tervek. Most a szükséges létesítési engedélyek beszerzése és a tendertervek bírálata van folyamatban. A terveket a Budapest Konzorcium – a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., a Közlekedés Kft. és a Viteco Kft. konzorciuma – készíti. A beruházás kivitelezése a Nyugati vonalcsoporton legkorábban 2012-ben kezdődhet meg, a Keleti pályaudvar csatlakozó vonalszakaszait érintő beruházásé pedig ezt követően, legkorábban 2015-ben.

A beruházást más projektekkel együtt készítik elő, ezekre bruttó 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre, teljes mértékben hazai forrásból – közölték a NIF-től.

(fotó: vasutallomasok.hu)