Felújított labor a Könyvesben

  •  
  •  
  •  

Átadták az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium uniós forrásból felújított természettudományi laborját február 27-én. A látványos kísérletekkel felavatott labort Újpest valamennyi iskolájának 7-8. évfolyamosai használhatják.

Szepesváry László, az iskola igazgatója visszautalt rá: 2012-ben döntött az önkormányzat arról, hogy a Könyves elindulhasson az Öveges-pályázaton, és mint (akkori) iskolafenntartó támogatta is azt. Kiemelte: a gimnázium száztíz éves fennállása alatt mindig központi szerepet játszott a természettudományos oktatás. Jól mutatják ezt az emelt szintű érettségik, és azok a diákok, akik itt végeztek, majd valamilyen reálterületen szereztek diplomát.
Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester kiemelte: a természettudományok oktatására is nagy hangsúlyt kell fektetni.
– Amikor lehetőségünk nyílt rá, hogy az Öveges-program keretében laborokat fejlesszünk, egyből belevágtunk. Újpestnek elemi érdeke, hogy itt is legyen korszerű természettudományos laboratórium, és az itt megszerzett tudást hasznosítani tudják a diákok – mondta. Hozzáfűzte: a 7-8. osztályosok ismerhetik meg így a természettudományok szépségét, amelyek a kísérletekben öltenek testet.
A hivatalos átadót követően avatták fel magát a két részre osztható, korszerű tantermet. Házlinger György, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest IV. Tankerületének igazgatója biológia, a vegyész végzettségű dr. Molnár Szabolcs kémia, míg Szepesváry László, a Könyves igazgatója szintén egyszerű és látványos fizika kísérletet mutatott be. A laboravatót rendhagyó és mulatságos „felelés” zárta.

Ebben az évben hetvenkét laborfoglalkozáson ezerháromszáz újpesti iskolás vett részt, a visszajelzéseik egytől egyig kedvezőek. A Könyvessel egyébként tizenöt újpesti iskola működik együtt. Maga az előadóterem, attól függően, hogy egy vagy két csoportot oktatnak egyszerre, kétszer tizennyolc fő, vagy egyszer harminchat fő befogadására alkalmas.

A pályázat célja
Az Öveges-pályázat hozzájárul a természettudományi tárgyak oktatásának fejlesztéséhez, ami felkelti és fokozza a diákok érdeklődését, és ezzel együtt emeli a szaktanárok elismertségét. A pályázat hosszú távú célja, hogy a többi tudományterülethez képest csekély számú műszaki és természettudományos diplomák aránya jelentős mértékben növekedjen. A modern szakkörnyezet egyben lehetővé teszi azt is, hogy az iskola emelt szintű érettségi vizsgaközpontként működjön.

M. Orbán András