Felülvizsgálhatják a BKV 154 elöregedett metrókocsiját

  •  
  •  
  •  

A 2-es és 3-as metróvonalon futó elöregedett metrókocsik műszaki felülvizsgálatáról, díszpolgári címek adományozásáról, valamint a tűzoltók elmaradt pótlékának kifizetéséről dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint a felülvizsgálatot az indokolja, hogy a BKV-nak 154 “lejárt szavatosságú” metrókocsija van, ám ezek pontos műszaki állapotról nincs információja a fővárosnak. A városvezető előterjesztésében azt írta, mivel az elmúlt hetekben elszaporodtak a műszaki hibák a 3-as vonalon, elengedhetetlennek tartja az észak-déli vonal műszaki felülvizsgálatát.

Tarlós István pénteken jelentette be, hogy 43 metrókocsit kivonnak a forgalomból, mert azok potenciális balesetveszélyt jelenthetnek. A döntés előzménye, hogy a kocsik gyártójától azt a tájékoztatást kapták, a 30 év feletti szerelvények közlekedtetése biztonsági kockázatot jelent.

A közgyűlés – zárt ülés keretében – díszpolgári címek adományozásáról is dönt. Az egyik napilap több személyt is megnevezett, akik várhatóan megkapják a címet, ám a főpolgármesteri hivatal azt közölte: több tárgyi tévedést is tartalmaz az információ. A fővárosi képviselők titkos szavazáson döntenek majd a díszpolgárokról; nevüket csak ezt követően hozzák nyilvánosságra.

A képviselők várhatóan arról is határoznak, hogy félmilliárd forintot soron kívüli utalnak a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak. Ebből a forrásból fizetik majd ki a fővárosi tűzoltók elmaradt túlórapótlékát a 2004. május 1. és 2007. december 31-e közötti időszakra. A főpolgármester által jegyzett előterjesztés értelmében a főváros és a Belügyminisztérium megállapodást köt arról, hogy az önkormányzat 2012. január végéig az állam helyett megelőlegezi az 500 millió forintot.

A közgyűlés várhatóan dönt a budai fonódó villamoshálózat projektjéről is. A II. kerület, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a főváros megegyezett arról, hogy a Széll Kálmán téri, illetve Bem rakparti ágat külön valósítják meg, Tarlós István viszont kikötötte, hogy a két vonalra vonatkozó támogatási szerződést egyszerre kell aláírni, és ezek tartalmazzák mindkét ág megvalósítását.

Tarlós István javaslata szerint főpolgármester-helyettesi posztot kaphat Hutiray Gyula önkormányzati tanácsadó, korábbi fideszes közgyűlési képviselő. Az új helyettes a városfejlesztésért felelne június 1-jétől. A képviselők elfogadhatják Budapest és Tbiliszi gazdasági, szociális és kulturális együttműködésre vonatkozó megállapodását. A dokumentumot a főpolgármester május elején írta alá a grúz fővárosban, de csak közgyűlési jóváhagyással lép hatályba. Hasonló együttműködést terveznek Budapest és Szentpétervár között is, a megállapodás elsősorban a két város kulturális bizottságait érintheti.