Fenntartható marad a közműszolgáltatás

  •  
  •  
  •  

A fővárosi önkormányzati, és az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására – mondta Pesti Imre, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke június 7-én a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Az elsősorban lakossági tájékoztatásra irányuló eseményen Pesti Imre elmondta, a fővárosi közműcégek felkészültek a magas vízállásra. Az ELMŰ munkatársai az érintett önkormányzatok és a helyi katasztrófavédelem képviselőivel rendszeresen bejárják a veszélyeztetett helyszíneket. Az Elektromos Művek csak abban az esetben kapcsolja ki a víz  által veszélyeztetett hálózatokat és fogyasztási helyeket, amennyiben a katasztrófavédelem úgy látja, hogy az érintett közüzemi berendezéseket nem lehet a víztől megvédeni, és életveszélyes helyzet alakulhat ki.

A kormánymegbízott az ivóvízellátás kapcsán hangsúlyozta, folyamatos a vízminőség-ellenőrzés, továbbá megnyugtatólag hívta fel a figyelmet arra, hogy a Budapestet ellátó ivóvízkutakat 9-9,1 méteres vízmagasságra tervezték. (A folyó tetőzése a legfrissebb adatok szerint 8,95 méteren várható.)

– A gázművek az aknában lévő nyomásszabályzók leszerelésével illetve védelmével megtették a szükséges védekező lépéseket, a hulladékszállítás pedig ezekben a napokban is folyamatosan zajlik. Ahol erre mégsem lenne lehetőség, ott a napokban mindent megtettek azért, hogy elvihessék a hulladékot. A csatornázási művek jelezte, hogy a csepeli szennyvíztisztító telep védfala tízméteres vízmagasságig óv, a szolgáltatás pedig kilenc méteres vízmagasságig maradéktalanul biztosítható.

Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke legvégül összefoglalóan azt mondta, kezelik a helyzetet, az önkormányzati és állami cégek, valamint az Elmű is fenn tudják tartani a szolgáltatást. Kérdésre válaszolva hozzátette, valószínűleg nem lesz szükség kitelepítésekre, azonban az ártérben élők közül csaknem kétszázötven ember átmeneti lakhatását kellett megoldani, erőszakkal viszont ezidáig senkit nem kellett kitelepíteni.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az ujpest.hu külön kérdésére elmondta: a Margitszigetet félmillió, a fővárost pedig összesen 700 ezer homokzsákkal védik, az észak-pesti–újpesti térségben jelenleg a Komp utcánál folyik töltéserősítés. Felhívta a figyelmet: Budapest fővédművei 9,3 méteres vízmagasságig állnak ellent, de egyes szakaszok ennél magasabb vizet is képesek lehetnek megtartani.

Mint ismert, a Duna tetőzését hétfőre várják, a Népszigetet teljesen kiürítették, az ingóságok biztonságba helyezése, költöztetése pedig még múlt héten megkezdődött. 

MOA