Fényár az új Főtérnek

  •  
  •  
  •  

Az Új Főtéren már megkezdődött a lámpatestek kihelyezése, és karácsonyra a katolikus templom is díszkivilágítást kapott! A jövőben a tervek szerint a városháza és a református templom is díszkivilágítást kap – tette hozzá Dr. Trippon Norbert alpolgármester.

Folytatódnak a munkálatok az Újpesti Főtér projekt keretén belül, immáron határozottan látható formát ölt az építkezés. Aki elsétál mostanság a Károlyi park környékére, a Trombita térre, felkeresi a karácsonyi vásárt, egyértelműen szembesülhet a változással.
 
Télen különösen előtérbe kerül a közvilágítás kérdése, mivel egyre korábban sötétedik, jelentős fontosságú a tetszetős és praktikus világítás. Bizony tetszetős is kell, hogy legyen, mivel a karácsony közeledtével az egész városban fellelhetők a díszkivilágítással ellátott épületek, parkok, városrészek. Nincs ez másképpen Újpesten sem, ahol többek között a Főtéren lévő katolikustemplom kapott különleges megvilágítást.
A Főtér Projekt része a látványos és remélhetőleg a nyári hőségben is sokakat vonzó szökőkutak telepítése is. Ezen tér-elemek kivitelezésére márciusban kerül sok, akkor kezdődnek az ilyen jellegű gépészeti munkák. Így tehát a tér vizes elemei a jövő esztendőben lehetnek a karácsonyi díszkivilágítás fontos részei.
Az úgynevezett Duna-tengely már megkapta az új kivilágítást a Templom utcáig, a Trombita téren is új lámpatesteket helyeztek el, hogy csak néhány új helyszínt említsünk. Jelen pillanatban fehér fényű lámpákat helyeztek a főtérre, ám úgy tűnik, a színesebb lámpáknak is jut tér a világítás kialakítása során. A munkálatok a Főtér fejlesztésben csupán a karácsonyi szünet alatt állnak le, azaz december 18. és január 5. között szünetel az építkezés, utána újult erővel kezdődik a munka ismét. Addig a munkaterületet elkerítik, őrzik, illetéktelenek nem tehetnek kárt benne.
Mint már említettük, a tér új lámpatesteket kapott, csupán két helyszínen nem fejezték még be ezek kihelyezését, mégpedig az önkormányzat épületének északi oldalánál lévő volt parkoló területén, éppen ott, ahol majd az úgynevezett vízi játékokat (pl. szökőkutak) telepítik. Itt most zajlik a terület alapozása, a csövek lefektetése. Egyelőre hiányzik néhány lámpa felállítása, ezeket a munkálatok során itt is telepítik majd. Ezen kívül a Mádi Lajos utcában lesznek új lámpák, amelyet 2010. februárjában adnak át munkaterületként – Tudtuk meg Tilli Lajostól, a Főtér – program kivitelezésének vezetőjétől.