Fesztivál a Károlyiban

  •  
  •  
  •  

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Két évtizedes történet, hogy a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium –akkor még csak általános iskolai elődje- útjára indította a Károlyi –fesztivált, az a művészeti seregszemlét, amelyet az iskola és annak éppen létrejövő alapítványa ösztönzött. A fesztivál azóta a farsangi időszak állandó programja. Február 26-án az Ady Endre Művelődési Központ színházterme várta a felső tagozatos diákokat. A nézőteret a szülők, testvérek, a nagyszülők, barátok töltötték meg. Több mint három órás program vette kezdetét.


Lozsekné Tuza Márta
tanárnő, a művészeti gála egyik szervezője elmondta:- az elmúlt évek mennyi izgalma, készülődése, sikere van már a diákok, a szervezők mögött! Időközben felnőtt egy generáció, az egykori fesztiválozók közül többen már saját gyermekeiket hozzák az iskolába. Az idei tanév fesztiválnaptárát nyitó felső tagozatosok zenével,énekkel, tánccal, angol, vagy német nyelven, előadott, illetve ismert humoros, vagy megható, kedves jelenetekkel nyitották. Az osztályok maguk döntötték el mi is legyen a bemutatandó darab, amelynek színpadra állításában az osztályfőnökök és a szaktanárok is sokat segítettek. Ez a feladatleosztás azt is jelenti például, hogy egy matematika szakos osztályfőnök éppúgy rendez, szervez, mint a magyar szakos kollégája. – avat be a készülődés kulisszatitkaiba a tanárnő. Szinte minden gyermek szerepel, ha nem jelentben, akkor az énekkari produkcióban, vagy a táncműsorban . A szülők pedig megtapasztalják, hogy a drámapedagógiai eszközeinek alkalmazásával a gyerekek csodákra képesek.

A két felvonásos műsor remek délelőtti program van. A színpadon többek között Ali baba és a 40 rabló, Párisz királyfi, Csutoráné három lánya, az ezermester Mekk Elek, Emil és detektívek is színpadra léptek, a Starlight Dance produkció, és a kórus mellett egy versösszeállításnak, a Kamaszpanasznak is helyet adtak. A német nyelvű jelent a parkba vezetett, az angol nyelvű Chicken Licken állatmese jelenete arra utalt már magyarra fordított címében is,mi történhet, ha Leszakad az ég…


Minden jó, ha a vége jó, állapíthatta meg a publikum. Nagy tapsot kaptak a diákok és a segítő tanárok. Márciusban az alsó tagozatosok művészeti fesztiváljára kerül sor. A most fellépő diákok azonban nemcsak a szereplésért kaptak tapsot. A fesztivál közönsége előtt teremt lehetőséget az iskola vezetése ugyanis arra, hogy a tanév pályázatainak legjobb eredményt elérő diákjait – a nagy nyilvánosság előtt is – elismerje. Hirmann László igazgató a tantárgyi pályázatok első helyezetteinek gratulált.

A LEGJOBBAK

-    A Károlyi pályázat I. helyezettjei:
Angol nyelv:Kőhalmi Luca 7.c. ( Domoszlai Józsefné), Dörmer Dorina 8.a.  ( Boér Boglárka).
Történelem: Véber Bianka 5. b . ( Deák Krisztina ), Farkas Benedek 6. c. ( Molnárné Mészáros Judit), Fedorov Péter 7. a. ( Antos Gábor), Balla Barbara 8. b.  (Deák Krisztina) ,  Isza Máté 8. b ( Deák Krisztina).
Informatika : Dörmer Dorina, 8. évfolyam.( Horváth Gyula)
Természetismeret: Németh Gergő 5.b . ( Nargang Lajos), Filetóth Fanni 6.b . ( Sárkány Anna)
Biológia: Jancsovics Réka 8.c. ( Nargang Lajos).
Földrajz: Szalkai Patrik  7.c. ( Antos Gábor), Isza Máté 8.b. (Antos Gábor)
Technika :Jánosi Lilla 8.c, ( Nargang Lajos).
Kémia: Kőhalmi Luca 7.c. (  Katona András) , Balczer Márton:8.b.  (Farkasné Balogh Éva)
Magyar: Vers: Toldi Ákos    7.c. ( Gombos Tünde ). Mese: Kurmai Kitty 5.a ( Várhalmi Márta) .
Elbeszélő történetek:  Üveges Anna 6.b (Várhalmi Márta)
Tabló: Zsakó Rubina 6.a . ( Molnárné M. Judit)
Fizika: Kőhalmi Luca 7.c . (Schmerczné Kormos Nóra) , Jancsovics Réka 8.c.  ( Szegedi-Vargháné Bednay Györgyi)

Gratulálunk!

  • B. K.