Fiatal polgárőröket várnak

  •  
  •  
  •  

Újpestet is érintő közös együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamint a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége szeptember 10-én. Az együttműködés célja a „Kalandvágyból felelősség” nevet viselő tagtoborzó kampány megvalósítása, amelyben a középiskolás korosztállyal ismertetik meg a polgárőrök munkáját.

Az előzményekhez tartozik, hogy egy viszonylag új törvénymódosítás szerint a 14. életévüket betöltött fiatalok – szülői hozzájárulással – lehetnek polgárőrök. A „Kalandvágyból felelősség” kampány ezt a korosztályt igyekszik megszólítani és megismertetni a fiatalokkal a polgárőrök munkáját.

Steiner Attila, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének alelnöke a Szent István Gimnázium dísztermében, a szeptember 10-én tartott tájékoztatón beszélt a kampányról. Kiemelte, százötvenezer 14 és 25 év közötti fiatalt szeretnének főként online megszólítani. Ezen kívül számos középiskolát, felsőoktatási intézményt kerestek fel abból a célból, hogy az érdeklődőknek egy-egy ismertető előadás keretén belül bemutathassák a polgárőrség működését, hatásköreit.
– A polgárőrségnél hiszünk a bűnmegelőzésben, prevencióban, a fiatalok megszólításával a társadalom nagy részét átszövő apátia ellen szeretnénk tenni – húzta alá.

Szavai után Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke lépett a mikrofonhoz. Aláhúzta, az együttműködésről szóló dokumentum jól mutatja, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség szimbiózisban működik, és ez nem csak a klasszikus bűnüldözésre igaz.

Megemlítette saját érintettségét is, saját 15 és 17 éves gyermekei az otthoni mintát látva szintén jelentkeztek polgárőrnek, ő maga pedig huszonnégy éve tevékenykedik aktívan. Hiszi és vallja, a lakókörnyezet védelme komplex feladat, a fiatalkorúak a közösségi szolgálattal, pontosabban polgárőri tevékenységükkel maguk is részt vállalnak ebben. Utalt arra is, hogy ezek a középiskolások – ilyen pályát választva – a későbbiekben rendőrként vagy tűzoltóként is részt vehetnek majd a szolgálatban. Hozzáfűzte, a megállapodás azért is fontos, mert sok polgárőr egyesület önkéntes tűzoltó egyesületként is működik.
Az esemény végén Bucsek Gábor dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Kardos Pál a budapestieket tömörítő polgárőrszövetség elnöke aláírta a megállapodást.


Az együttműködési megállapodás a budapestieket tömörítő polgárőrszövetségen keresztül az újpestieket is érinti. Az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület például folyamatosan toboroz tagokat. Hafner Sándor szerint a fiatalok beléptetése az utánpótlás miatt és az érettségihez kötelezően teljesítendő közösségi szolgálat miatt is jó. Sőt, a polgárőrök munkájának megismerése, gyakorlása felkeltheti az érdeklődést a rendőri, tűzoltói pálya iránt is, amire már volt újpesti példa: az egyik polgárőrük azóta rendőrként teljesít szolgálatot. Figyelmeztetett ugyanakkor a jogszabályi háttérre is: a fiatalkorúak belépéséhez szülői hozzájárulás szükséges. Azt is törvény szabályozza, hogy milyen típusú szolgálatokban vehetnek részt a fiatalok, akiknek ugyanúgy polgárőrvizsgát kell tenniük.

Kép és szöveg: M. Orbán András