Fizetésképtelenné válhat Budapest az iparűzési adó megfelezése miatt

  •  
  •  
  •  

Hozzávetőlegesen 15-20 milliárddal csökkenti a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét az, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint megfelezik a helyi iparűzési adót. Ugyanakkor Budapest idei költségvetésében a teljes tartalékkeret 15 milliárd forint – írja a Népszava.

“A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január 1-jén 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz”

– nyilatkozta a lapnak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Szerinte hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok az összegek kötött felhasználásúak – például a Blaha Lujza tér felújítására kapott források –, tehát csak arra a konkrét beruházásra fordíthatók, amelyre a főváros elnyerte őket.

Kiss Ambrus

A főpolgármester-helyettes szerint

ebben az esetben Budapest fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket.

Kiss Ambrus úgy véli: a kormánynak sem lehet érdeke a GDP 37 százalékát megtermelő főváros becsődöltetése, hiszen ez az egész magyar gazdaság megítélésének ártana.

Szerinte a csőd elkerülése érdekében

a 36 milliárd forintra rúgó szolidaritási adót is elég lenne elengedni.

Ezt az adónemet szintén a kormány emelte meg drasztikus mértékben 2020-ban, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére hivatkozva.

, , , ,